Treinconducteurs niet bevoegd bij corona-handhaving

De NS heeft in deze Corona-tijd het regelen van de benodigde bevoegdheden voor conducteurs nagelaten, en neemt daarmee de gezondheid van passagiers volstrekt niet serieus. Dat constateert Voor Beter OV.

NS-conducteurs zijn niet bevoegd om bekeuringen uit te delen aan reizigers die in de trein geen mondkapje willen opzetten, zo heeft de NS tegenover de reizigersorganisatie verklaard.

Uitsluitend medewerkers van de speciale afdeling Veiligheid & Service kunnen verbaliserend optreden tegen mondkapjesweigeraars. 'Gewone' conducteurs kunnen slechts versterking vragen van deze specialisten of van de politie.

Voor Beter OV-voorzitter Rikus Spithorst: "Er zijn nu twee maanden verstreken sinds de invoering van de mondkapjesplicht in het OV. Het is een grof schandaal dat de NS nog steeds niet de bevoegdheden voor de conducteurs heeft geregeld. De conducteur gaat wat dit betreft voor spek en bonen door de trein. Ook worden reizigers die klagen over het niet dragen van mondkapjes door deze machteloze conducteurs niet bijgestaan", snijdt Spithorst een ergernis van vele treinreizigers aan.

"Dat handjevol speciale medewerkers is slechts een druppel op de gloeiende plaat: er rijden duizenden treinritten per dag, en er is geen trein zonder mondkapjesweigeraars aan boord. Intussen neemt in ons land het aantal Corona-besmettingen hand over hand toe. De trein wordt op deze manier een besmettingshaard van jewelste. Al eerder vroegen wij de Inspectie Leefomgeving en Transport al om ingrijpen bij de NS, die naar ons oordeel op basis van de Wet Personenvervoer prima kan optreden, ook verbaliserend, tegen mondkapjesweigeraars", zo beëindigt Spithorst.

De reizigersorganisatie vraagt nogmaals aan de Inspectie om ingrijpen, en maakt zijn bezorgdheid nu ook kenbaar aan het Outbreak Management Team en de betrokken bewindspersonen.