World Superbikes-seizoen hervat, Van der Mark's motor ploft

Op het Spaanse asfalt van Jerez is zaterdag het seizoen in het World Superbikes-kampioenschap eindelijk hervat. Eind februari werd het seizoen in Australië al geopend, daarna lag het wegens de COVID-19-pandemie lange tijd stil.

Debutant Scott Redding zette zijn Ducati gelijk op poleposition, met de Kawasaki van wereldkampioen Jonathan Rea en de BMW van Tom Sykes ernaast. Op rij twee stonden drie Yamaha's: teamgenoten Michael van der Mark en Toprak Razgatlioglu en Loris Baz.

Rea pakte bij de start gelijk de leiding, Razgatlioglu schoof aan op de tweede plek, voor Redding, Sykes, Baz, Alvaro Bautista en Van der Mark. De Nederlander had het erg zwaar en zowel Leon Haslam als Chaz Davies gingen er voorbij.

Na een paar ronden gaf de BMW van Sykes vanaf plek vijf de geest, terwijl Van der Mark zich weer langs Bautista en Haslam reed. De race van de Nederlander was daarna echter snel voorbij: met een flinke toef rook gaf zijn Yamaha YZF R1 de geest.

Kort na de helft van de race schoof Redding eindelijk voorbij Razgatlioglu, die Baz achter zich aan kreeg. Een paar ronden later moest ook Rea eraan geloven tegen rookie Redding, terwijl Davies achterin de kopgroep van vijf voorbij ging aan Baz.

Redding's overwinning kwam niet meer in gevaar, Rea eindigde als tweede en Razgatlioglu verdedigde zijn derde plek met hand en tand doch succesvol tegen Davies, terwijl Baz als vijfde finishte.