'Verbied Democratische Partij vanwege racistisch verleden'

Republikeins afgevaardigde Louie Gohmert zou graag zien dat het Huis van Afgevaardigden de Democratische Partij verbiedt en drong er bij de partijleiders op aan de naam van de caucus te veranderen omdat de partij ooit slavernij steunde. Geheel in het huidige beeld van de 'cancel culture' die zo leeft bij het links geriënteerde gedeelte van de bevolking.


Louis Gohmert (Foto: Win McNamee/Getty Images)

"Een groot deel van de geschiedenis van de Democratische Partij zit vol racisme en haat", zo meldde hij, terwijl hij nog even doorging over het tegenwoordige 'normaal' van het massaal neerhalen van standbeelden en historische symbolen.

"Aangezien mensen tegenwoordig eisen dat we ons ontdoen van de entiteiten, symbolen en herinneringen aan de weerzinwekkende aspecten van ons verleden, dan is het tijd voor Democraten om het walgelijke en onverdraagzame verleden van hun partij te erkennen en te overwegen hun partijnaam te veranderen in iets dat niet zo schaamteloos en aanstootgevend verbonden met slavernij, Jim Crow, discriminatie en de Ku Klux Klan is."

Woensdag stemde het Huis van Afgevaardigden in met het verwijderen van vijftien standbeelden uit het Capitool, waaronder de Amerikaanse generaal Robert E. Lee en dertien andere Democraten, aangezien deze aanstootgevend zouden kunnen zijn voor minderheden.

"Om te voorkomen dat onschuldige omstanders door het racistische verleden van de Democratische Partij worden gekwetst, zou ik willen voorstellen dat ze hun naam veranderen", zei Gohmert. "Dat is de norm waaraan zij alle anderen laten vasthouden, dus de naamsverandering moet plaatsvinden."

Gohmert nam in zijn resolutie meer dan een dozijn voorbeelden op van Democraten die de hervorming van de burgerrechten in de weg stonden of racistisch beleid bevorderden.

Deze omvatten onder andere het segregatiebeleid van Woodrow Wilson in 1912, de aanwezigheid van de Ku Klux Klan op de Democratische Nationale Conventie van 1924 en de bekendheid van senator Robert Byrd, die een van de meest racistische wetgevers van het land was.