Darter Van den Bergh bereikt finale bij debuut op World Matchplay

Dimitri van den Bergh staat in de eerste grote PDC-finale in zijn loopbaan. De 26-jarige Belg speelde een ijzersterke halve finale op de World Matchplay tegen Glen Durrant en versloeg de Engelsman met 17-15. In de finale treft hij Gary Anderson. 

Nadat Durrant de partij opende met een 151-finish vielen de breaks vielen bij bosjes en ging het duel gelijk op. Pas na tien legs ontstond er een gaatje en dat was er één in Belgisch voordeel. Hij bouwde deze voorsprong uit en bij de derde pauze stond hij 9-6 voor. 

Durrant bewees echter weer een vechter te zijn. Net als in zijn kwartfinale tegen Vincent van der Voort knokte hij zich terug in de wedstrijd en na twee mini-comebacks was het de derde keer scheepsrecht voor de man uit Middlesbrough. Zijn derde serie van drie achtereen gewonnen legs bracht Duzza op 13-13 en daarmee ging een spannende slotfase van het duel in. De Engelsman kon het momentum niet overnemen en zag hoe Van den Bergh de druk die hem opgelegd werd aankon. De taaie Belg bleef stug doorgaan, benutte op 15-15 een breakkans en haalde zijn eerste 'matchpoint' een leg later direct binnen.

Van den Bergh, de nummer 26 van de wereld, staat in zijn eerste majorfinale. Twee jaar geleden stond hij al wel in de eindstrijd van de German Darts Masters (Euro Tour), waarin hij zijn meerdere moest erkennen in Mensur Suljovic.

De World Matchplay, het grootste dartstoernooi na het WK, verhuisde dit jaar vanwege de coronacrisis eenmalig van Blackpool naar Milton Keynes. Er is geen publiek welkom in de Marshall Arena. Daar werden vorige week ook de Summer Series, het eerste evenement na de hervatting van het darts, georganiseerd.