Snookersprookje 15-jarige Mertens na tweede kwalificatieronde voorbij

Het sprookje van Ben Mertens op het WK snooker is voorbij. De vijftienjarige Belg verloor in de tweede ronde van het kwalificatietoernooi. De Engelsman Sam Baird was met 6-4 te sterk.

Woensdag was Mertens nog blij dat hij één frame kon winnen in z’n eerste wedstrijd, laat staan een hele wedstrijd. Hij won van James Cahill met 6-2 en is daardoor de jongste wedstrijdwinnaar ooit op het WK. Tegen Baird leek een nieuwe stunt in de maak. Met breaks van 51 en 77 nam Tintin een 2-4 voorsprong, maar vervolgens kon hij zijn kansen niet meer benutten. Baird, die in het tweede frame 81 wegpotte, maakte met breaks van 56, 52 en 51 het karwei af.

De Belgen hebben nog een tweede troef in de race. Luca Brecel (WS-37) begint er zaterdag in de derde ronde aan tegen de Ier Fergal O’Brien (WS-71). Die schakelde donderdag Rod Lawler (WS-112) met 6-3 uit. Bij winst volgt voor The Belgian Bullet een duel om een plaats in de Crucible tegen Alfie Burden (WS-75) of de Chinees Liang Wenbo (WS-34).

De 25-jarige Limburger kan zich voor de vijfde keer voor een WK plaatsen, de tweede ronde bereiken lukte hem nog niet. In 2012 werd Brecel de jongste WK-deelnemer aan het hoofdtoernooi in de geschiedenis. Hij was toen 17 jaar en 45 dagen oud.