Nederlandse toeristen door Griekenland direct na aankomst teruggestuurd

De grenspolitie van de Griekse eilanden Lesbos en Samos hebben in totaal 28 Nederlandse toeristen direct na aankomst op de vakantie-eilanden weer op een vlucht terug naar Nederland gezet. De Nederlanders hadden zich niet op tijd online geregistreerd, alhoewel hen dat meerdere malen werd verzocht.

De reizigers moesten minstens 24 uur voor aankomst een online formulier invullen waarin zij onder andere moesten aangeven in welke landen ze de afgelopen twee weken zijn geweest en of ze in aanraking zijn gekomen met coronapatiënten. De Griekse autoriteiten beslissen op basis van die gegevens wie er op het vliegveld op het virus getest moet worden.

"Wij sturen onze klanten die naar Griekenland gaan meerdere keren een herinnering. Per email maar ook per sms. Deze mensen hadden desondanks niet op tijd dat formulier ingevuld”, zegt een woordvoerder van Corendon. De Griekse autoriteiten zijn inmiddels strenger geworden met het naleven van deze regels.

De reizigers reageerden teleurgesteld, maar Corendon meldt dat het samen met hen gaat kijken of zij later alsnog een vergelijkbare vakantie kunnen maken.

Griekenland is niet enorm zwaar getroffen door het coronavirus, maar inmiddels ziet het land de aantallen besmettingen stijgen. De meeste besmettingen worden veroorzaakt door buitenlandse toeristen, vandaar dat het online registratiesysteem moet helpen om de besmettingen onder controle te krijgen.