Moto3-race Jerez beslist in chaotische laatste bocht

Op het Spaanse asfalt van het circuit van Jerez de la Frontera is het seizoen in de Moto3 eindelijk hervat, nadat de COVID-19-pandemie ervoor zorgde dat het na de openingsrace in Qatar - begin maart alweer - stil werd gelegd.

Tatsuki Suzuki, Andrea Migno en John McPhee vertrokken vanaf de eerste rij, Carlos Tatay en Dennis Foggia lagen na een halve bocht al in het grind en konden inpakken. Suzuki pakte bij de start de leiding, Migno en Romano Fenati volgden, met Albert Arenas, Celestino Vietti en Jeremy Alcoba daar weer achter.

De Moto3 zou de Moto3 niet zijn als de boel niet om de haverklap veranderd, maar na een kwart van de race reed Vietti in elk geval op kop, voor Migno en de ook naar voren gekomen Tony Arbolino. Arenas en Fenati volgden, Gabriel Rodrigo zat er inmiddels ook bij en Suzuki was wat teruggevallen tot voor Alcoba.

Arbolino nam halverwege even de leiding in handen, Arenas deed dat ook en Sergio Garcia werd bestraft: hij kwam van de 31e plek naar de kopgroep, maar kwam buiten de baan en moest de zogenaamde long lap-penalty nemen. Met vier ronden te gaan nam McPhee de eerste plek over, terwijl ook Darryn Binder zich voorin meldde.

In de voorlaatste ronde moest ook Alcoba vanaf de kopgroep een long lap-penalty nemen, terwijl Ai Ogura voorin mee kwam doen. Voor Binder eindigde het daar: de Zuid-Afrikaan ging weer eens onderuit. In de slotronde viel er weer geen peil op te trekken: McPhee had de kop, voor Arbolino en Arenas, die in de laatste bocht binnendoor kwam. Ogura kwam eruit naar plek twee, Arbolino werd derde en McPhee schoof in de laatste bocht onderuit.