Oppermachtige Viscaal wordt F3-zege uit handen getrokken

De tweede Formule 3-race van het weekeinde op de Hungaroring heeft weer genoeg stof tot discussie opgeleverd. Bent Viscaal was met afstand de beste, maar de Nederlander werd door de wedstrijdleiding fors tegengewerkt.

De race ging op een vochtige Hungaroring van start met David Beckmann op poleposition, Clement Novalak ernaast en Dennis Hauger en Alex Peroni daar weer achter - Richard Verschoor en Viscaal vertrokken vanaf zeven en acht, nadat Logan Sargeant zaterdag zijn derde plek wegens een tijdstraf verloor en de Nederlanders zo opschoven, Viscaal's eerste podiumplek.

Beckmann behield bij de start de leiding, maar Hauger opende volle bak de aanval, met succes voor de Noorse Red Bull-junior. Novalak en Sargeant volgden, Verschoor steeg naar de vijfde plek. Viscaal reed zich een stuk later langs Oscar Piastri naar plek zes, waarna Liam Lawson wederom uitviel - zaterdag verzorgde hij een fors oliespoor - en voor de safety car zorgde.

Na de herstart had Viscaal het mes tussen de tanden: Sargeant moest er op knappe wijze aan geloven en ook Novalak hield het niet langer dan één bocht vol tegen de Nederlander, die zo op plek drie reed. Verschoor werd dan weer gepakt door Piastri, nadat hij zich flink verremde. Voor Viscaal kwam er al snel slecht nieuws: hij kreeg een ongelukkige tijdstraf van vijf seconden, doordat hij in de buurt reed van Igor Fraga, die na een eigen fout spinde.

Viscaal moest extra stampen om het podium te kunnen behouden en dat deed hij: Beckmann werd buitenom te grazen genomen door de ontketende Nederlander. Hij keek al snel naar Hauger en een paar bochten later had hij de Noor in zijn spiegels en reed Viscaal voorop, terwijl Verschoor de snel terugvallende Novalak passeerde. Viscaal reed ondertussen het hele veld op een hoop en bouwde genoeg voorsprong op om zijn tijdstraf voorlopig te neutraliseren.

Viscaal mocht schijnbaar niet winnen, want de veruit snelste coureur van de dag kreeg nóg een tijdstraf van vijf seconden omdat hij in een duel buiten de baan terecht was gekomen. Beckmann, die zich met een forse doch onbestrafte beuk langs Hauger werkte, kreeg zo de virtuele leiding in zijn schoot geworpen, Piastri reed voorbij Hauger naar plek drie - Hauger reed dik tien tellen achter Viscaal, die dus nog wel op het podium bleef.

Ook dat viel echter snel weg: Matteo Nannini crashte en zorgde voor de safety car, waardoor de in totaal tien seconden Viscaal ver terug gooiden. Beckmann werd zo redelijk dubieus uitgeroepen als winnaar, voor Piastri en Hauger, die zo alsnog het podium op mazzelde. Verschoor werd vijfde, Viscaal zeventiende - hoewel hij aankondigde linea recta naar de raceleiding te zullen stappen - een kansloze zet, want protest aandienen tegen een tijdstraf kan niet.