Tweede IndyCar-race Iowa brengt eindelijk winst voor Newgarden

Op de Iowa Speedway is alweer de vierde race in een week tijd verreden in de IndyCar Series, de eerste dubbele double header in de geschiedenis van de klasse. Na de vrijdagrace volgde uiteraard de zaterdagrace, waarin het uiteindelijk niet echt spannend werd.

Met kampioen Josef Newgarden op poleposition en Will Power ernaast werd het groen gevlagd, met Rinus van Kalmthout op de vijftiende plek. Zo kabbelde de race gestaag voort, tot de pitstopdans na iets minder dan vijftig ronden geopend werd door Takuma Sato, Simon Pagenaud - de winnaar van zaterdag - en Colton Herta, met ook Felix Rosenqvist erbij, net als Van Kalmthout.

Newgarden en Power volgden zo'n tien ronden later en nadat ook Graham Rahal binnen was geweest zat de eerste pitstopronde erop: Newgarden reed nog altijd op kop, Pato O'Ward stak voorbij Power naar plek twee en Van Kalmthout reed op de elfde plek. Newgarden en O'Ward reden langzaam maar zeker flink weg bij Daly en Power, waarna de kop van het veld na zo'n 110 ronden de tweede stop al maakte.

De tweede stop van Van Kalmthout ging niet best: een wiel zat niet vast en hij kwam niet op gang, waardoor hij flink wat tijd verloor. Al snel volgde een caution: Ed Carpenter, Van Kalmthout's teambaas, reed de muur in. Graham Rahal en Alex Palou hadden hun tweede stop nog niet gemaakt en konden zo min of meer een gratis stop maken tijdens de caution, wat natuurlijk kansen bood voor de heren.

Op Newgarden, O'Ward en Power na kwam iedereen in de ronde van de leider binnen voor een 'gratis' pitstop, waarbij Rahal, Simon Pagenaud en Ryan Hunter-Reay de best of the rest vormden. Met minder dan tachtig ronden te gaan volgde weer een serie stops en bepaald niet voor het eerst dit seizoen ging het fout voor O'Ward: de Mexicaan kwam nauwelijks weg en verloor erg veel tijd, waardoor Newgarden ineens ademruimte had.

Niet veel later viel Hunter-Reay na een knullige spin stil: caution, terwijl rookie Oliver Askew aan de leiding lag, omdat hij zijn stop nog net niet gemaakt had - een perfecte kans voor de jonge Arrow McLaren-rijder. Dat gold overigens ook voor Alexander Rossi, die op plek vier reed en zijn stop ook nog niet gemaakt had. Met Newgarden, Power, Daly en Rahal voorop konden we dan weer door, Askew en Rossi waren op tien en elf de eersten met nieuwe banden.

Daly kwam met dertig ronden te gaan ineens nog naar binnen voor vers rubber, Newgarden had de touwtjes vooraan stevig in handen. Power en Rahal werden niet op een hoop gereden, maar kwamen er ook niet echt meer aan te pas en dus boekte Newgarden zijn eerste zege van het jaar - de eerste polesitter ooit die op Iowa won. Van Kalmthout kon zich niet herstellen van zijn pitprobleem en eindigde als zeventiende.