Toptalent Pourchaire haalt uit in F3, Nederlanders in top-5

De eerste van twee Formule 3-races op de Hungaroring heeft zaterdagochtend voor flink wat gedoe gezorgd. Een beetje vochtige baan, olie op de baan, lekker racen: het was de moeite van het kijken waard.

Met Aleksander Smolyar op poleposition en Logan Sargeant ernaast sprongen de lichten op groen, maar in bocht één ging het al niet goed. Sargeant ging er veel te enthousiast in en tikte Smolyar in de rondte, waarna ook de van plek vier en vijf gestartte Frederik Vesti en Calan Williams in de daaropvolgende chaos stil kwamen te staan.

Theo Pourchaire pakte vanaf plek drie de leiding, voor de op plek zes gestartte Oscar Piastri, Sargeant en de zelfs vanaf elf vertrokken Liam Lawson. Bent Viscaal werkte zich van plek negen even de top-3 in, maar glibberde op de vochtige baan terug naar de zesde stek, twee plekken voor Richard Verschoor, die zo per saldo precies niks won.

De boel werd vrij rap opgeruimd en zo konden we dan echt gaan racen, met Pourchaire voorop. Het duurde niet lang, want Lawson's auto gaf met een flink brandend oliespoor de geest en dat moest toch even opgeruimd worden. Viscaal schoof zo op naar plek vijf, Verschoor pakte Max Fewtrell en lag zesde. De race werd met de rode vlag stilgelegd na zeven ronden en dus was het wachten.

Het lange wachten leverde wel allerlei nuttige informatie op. Zo hoorden we dat David Schumacher een zak tuinaarde open moest scheuren, waarop zijn team hem vertelde dat hij dan maar zo snel mogelijk moest rijden. "Dan kun je eerder naar het toilet", klonk het lachend. Na een dik half uur konden we vanachter de safety car weer door, waarbij Verschoor de aanval op land- en teamgenoot Viscaal opende.

Na een foutje van Viscaal kon Verschoor er voorbij, waarna laatstgenoemde een paar ronden later Sebastian Fernandez verschalkte voor plek vier - iets wat Viscaal een ronde later herhaalde voor plek vijf. Viscaal verschalkte in de slotronde zelfs Verschoor nog en werd vierde, veruit zijn beste prestatie in de F3. De pas 16-jarige Pourchaire was ongenaakbaar en won met enorm verschil voor Piastri en Sargeant.

Zondag volgt om 09.45 uur de tweede race, ook weer live te zien op Ziggo Sport.