Leeds United na zestien jaar terug in de Premier League

Leeds United heeft zich vrijdag verzekerd van promotie van de Championship naar de Premier League. The Peacocks waren zestien jaar geleden voor het laatst actief op het hoogste niveau in Engeland.

Concurrent West Bromwich Albion verloor vrijdag met 2-1 op bezoek bij Huddersfield Town, waardoor Leeds niet meer buiten de top twee kan vallen. Zowel de kampioen als de nummer twee zullen een stapje hoger op de voetbalperamide mogen zeggen. 

De ploeg van de flamboyante trainer Marcelo Bielsa gaat aan kop met 87 punten uit 44 wedstrijden, gevolgd door West Bromwich Albion (82 uit 45) en Brentford (81). De competitite bestaat uit 46 duels.

In de jaren negentig en begin deze eeuw was Leeds nog een grootmacht in Engeland. In 1992 pakte de club de laatste landstitel voor de invoering van de Premier League en in 2001 werd de halve finale van de Champions League bereikt. Daarna ging het mis. De club degradeerde in 2004 naar de Championship en 2007 weer naar League One. Leeds keerde in 2010 terug naar de Championship en beleefde daarin na vele magere jaren dit keer een topseizoen. Vorig seizoen verprutste Leeds op het laatste moment. Dit seizoen zijn ze wel succesvol. 

Bij Leeds staan de Nederlanders Pascal Struijk, Jay-Roy Grot en Ouasim Bouy onder contract. Onder anderen Jimmy Floyd Hasselbaink, Vurnon Anita en Robert Molenaar speelden in het verleden op Elland Road.