Het is vandaag..

Goedemorgen, het is vandaag vrijdag 17 juli 2020. Wellicht de rustigste week van het jaar wat "dagen van" betreft. Komende week zijn er slechts drie dagen dat er iets te doen is. Voor Jaap Stam en Angela Merkel is sowieso iets te doen vandaag, zij zijn vandaag jarig.

Vandaag is het 6 jaar geleden dat vlucht MH17 is neergestort waarbij alle 298 inzittenden om het leven kwamen. Nog altijd is men druk de onderste steen boven te krijgen. Inmiddels heeft Nederland Rusland voor het hof van mensenrechten gedaagd.

Op 17 juli 2004 trok een zeer actief onweersfront over Nederland, aangekondigd door een shelfcloud. De onheilspellende shelf cloud ontstaat wanneer koudere lucht die met de onweersbui meekomt vanaf enige hoogte, in aanraking komt met veel warmere lucht aan het aardoppervlak. De koude lucht drukt dan de warme vochtige lucht omhoog, waardoor de vochtige lucht condenseert.

In 1955 werd op 17 juli het eerste Disneypark geopend in Anaheim waar op deze dag in 1989 de Splash Mountain wordt geopend. 

Op sportgebied speelde Ijsland vandaag in 1946 de eerste interland. Dit was tegen Denemarken, de Denen wonnen met 3-0. In 2015 werd Nederland voor de 18e keer in de geschiedenis Europees Kampioen honkbal.

Een shelfcloud, de een vindt het mooi, de ander blijft liever binnen. (Foto: Pixabay)
Een shelfcloud, de een vindt het mooi, de ander blijft liever binnen. (Foto: Pixabay)