Zomer 2020 tot dusver warmer dan normaal en vrij nat

Met 17,0 graden als gemiddelde temperatuur tegen 16,3 graden normaal is de eerste helft van de zomer warmer dan normaal verlopen. Daarbij was het met gemiddeld over het land 320 uur zon net wat zonniger dan gebruikelijk. Ook was het behoorlijk nat. Er viel tot dusver circa 35 mm meer regen dan gemiddeld tijdens de eerste helft van de zomer.

De afgelopen twee weken verliepen circa twee graden kouder normaal. Dat de meteorologische zomer tot dusver warmer dan gemiddeld is, komt doordat juni bijna twee graden warmer was dan normaal. Het was de op zes na warmste junimaand sinds 1901.

De heetste dag tot dusver was 26 juni met in De Bilt 30,1 graden en in 32,3 graden in Hoek van Holland. Koud voor de tijd van het jaar was het van 4-10 juni met op 5 juni een maximumtemperatuur in De Bilt van slechts 14,3 graden. De zon scheen circa 15 uur meer dan gemiddeld. Ook dit is te danken aan de maand juni. De zon scheen in juni 232 uur tegen 201 uur normaal. Juli verliep tot dusver juist ongeveer 16 uur somberder dan gebruikelijk.

Zomer tot dusver behoorlijk nat
Na een uitzonderlijk droge en zonnige lente kon de natuur wel wat regen gebruiken. In juni viel met gemiddeld over het land 85 mm tegen 68 normaal meer regen dan gebruikelijk, maar deze neerslag werd voor een groot deel veroorzaakt door zware onweersbuien. Hierdoor ontstond plaatselijk wateroverlast, terwijl op andere plekken de droogte aanhield.

In juli viel de regen meer uit regengebieden en daarmee was de neerslag eerlijker verdeeld over het land. Wel was het in het noorden op de meeste plaatsen natter dan in het zuiden. Gemiddeld over het land viel in anderhalve maand circa 140 mm tegen 105 mm normaal.