Prinsjesdag aangepast, weinig militair ceremonieel

De traditionele buitenactiviteiten in Den Haag bij de viering van Prinsjesdag zijn dit jaar sterk aangepast. Dit om verspreiding van het COVID-19-virus tegen te gaan. De gebruikelijke rijtoer van de koning en het koninklijk gezelschap gaat niet door. Het militair ceremonieel bij de Grote Kerk en Paleis Noordeinde is beperkt. Prinsjesdag is dit jaar niet toegankelijk voor publiek. Dat kan het evenement wel via de televisie volgen.

Burgemeester van Den Haag Jan van Zanen, minister van Defensie Ank Bijleveld-Schouten en voorzitter van de Verenigde Vergadering Jan Anthonie Bruijn namen dinsdag het besluit voor de aanpassingen tijdens Prinsjesdag. Dat gebeurde in overleg met de koning. Partijen hebben wel afgesproken de activiteiten als gevolg van de coronamaatregelen zo sober mogelijk, waar mogelijk met inachtneming van de traditie, uit te voeren.

De afgeschaalde Verenigde Vergadering van de Staten-Generaal is niet in de Ridderzaal maar in de Grote Kerk. Hier spreekt de koning de Troonrede uit.

Geen rijtoer
De Haagse burgemeester besloot als Voorzitter van de Veiligheidsregio dat er geen ruimte is voor de traditionele activiteiten buiten de vergaderzaal. Het besluit is genomen in overleg met de koning, de lokale driehoek, de Voorzitter van de Verenigde Vergadering en de minister van Defensie.

Tijdens evenementen is het zaak coronamaatregelen na te leven, waaronder de 1,5-meterafstand. Naar verwachting lukt dat niet als er veel mensen op Prinsjesdag afkomen. Daarom gaat de traditionele rijtoer van het Koninklijk Huis van Paleis Noordeinde naar de Verenigde Vergadering en terug naar het Paleis niet door. De gemeente Den Haag roept mensen daarom op de viering van Prinsjesdag via de televisie te volgen en niet naar Den Haag te komen.

Militair ceremonieel sterk beperkt
Al met al is ook het traditionele militair ceremonieel beperkt, zoals voor de ingang van de Grote Kerk. Bij aankomst van de koning is er nader in te vullen militair eerbetoon en waardige militaire muziek als er gasten arriveren. Over de precieze invulling van het ceremonieel volgt nog overleg. Het gebied rond de Grote Kerk is afgesloten, dus valt er niets te zien.

Verenigde Vergadering afgeslankt
De Grote- of Sint Jacobskerk in het Haagse centrum biedt in tegenstelling tot de Ridderzaal voldoende ruimte voor de 75 Eerste Kamerleden, 150 Tweede Kamerleden en leden van het kabinet, met inachtneming van de huidige richtlijn om 1,5-meter afstand te houden. Normaal zijn er op Prinsjesdag in de Ridderzaal circa 1.000 gasten. Nu is er slechts plaats voor zo’n 250 gasten. Het is voor het eerst sinds 1904 dat de Verenigde Vergadering op Prinsjesdag niet op het Binnenhof plaatsvindt.

Archieffoto uit 2019 (Afbeelding: Defensie)
Archieffoto uit 2019 (Afbeelding: Defensie)