Dixon domineert IndyCar Series: drie uit drie met winst op Road America

Op het klassieke circuit van Road America in de staat Wisconsin is de derde race van het seizoen in de IndyCar Series verreden. Het was de eerste van twee races van het weekeinde, want zondagavond (18.00u Nederlandse tijd) kunnen we op Ziggo Sport weer inschakelen voor race twee.

Aangevoerd door polesitter Josef Newgarden en de naast hem vertrekkende Jack Harvey werd het veld op gang gevlagd, met Rinus van Kalmthout vanaf de zestiende plek. Newgarden behield de leiding, Ryan Hunter-Reay, Graham Rahal en Santino Ferrucci werkten zich langs Harvey.

Van Kalmthout verschalkte oud-kampioen Simon Pagenaud ondertussen met een strakke actie buitenom, maar niet veel later viel de Nederlander door wat getouwtrek voor hem weer een paar plekken terug. Voorin ging Ferrucci fraai voorbij Hunter-Reay, terwijl Van Kalmthout na dik tien ronden als een van de eersten zijn eerste stop maakte.

Voorin stopte leider Newgarden kort na Ferrucci's pitstop, de rest kwam een ronde later. Voor Rahal ging dat niet best: door problemen met de brandstofslang viel hij flink wat plekken terug. Newgarden was intussen de winnaar van de eerste reeks stops: Ferrucci volgde op tien tellen, Will Power, Alex Palou en Ryan Hunter-Reay zaten daar dan weer achter.

Na een kleine vijftien ronden volgden weer pitstops, maar dit keer ging het bij Newgarden fout: zijn motor sloeg af en pas na meerdere pogingen kon de kampioen met fors positieverlies weer door. Na de hele serie stops was Power zo de leider, niet ver voor Scott Dixon, Ferrucci en Hunter-Reay, met ook Harvey, Palou en Colton Herta nog binnen tien seconden.

Zo kabbelde de race voort, tot Harvey met minder dan twintig ronden te gaan de grindbak in reed: caution, de eerste op Road America sinds Tony Kanaan's harde crash in 2017. Iedereen maakte gebruik van de kans op een 'gratis' pitstop, wat nét de laatste van de race kon zijn. Dixon kon zijn team bedanken, want de vijfvoudig kampioen verschalkte Power en pakte de leiding.

Ondertussen kwam Marco Andretti stil te staan, waarna hij weggetrokken werd door een bergingswagen...waar hij vervolgens tegenop reed. Met veertien ronden te gaan werd het groen weer gezwaaid, met Dixon, Power, Hunter-Reay, Palou, Herta, Ferrucci en Newgarden voorop. Dat duurde niet lang: in het middenveld stuurde Conor Daly onhandig in op Pato O'Ward, waardoor Daly een venijnige klap in de muur maakte.

Dit keer konden we los met tien ronden te gaan, waarbij rookie Palou op heerlijke wijze oud-kampioen Hunter-Reay van de derde plek stootte. Het waren drie leuke bochten, maar daarna kon het geel weer van stal gehaald worden: rookie Dalton Kellett reed zich in het achterveld het grind in en stond vast. De geweldige actie van Palou werd ineens ongedaan gemaakt: voor de herstart gebruikte men de volgorde van de vorige herstart.

Zo konden we nog een keer los, nu met acht ronden, en wéér ging Palou naar de derde plek, dit keer door zijn eerdere actie precies te spiegelen. Daar bleef het verder bij en dus won Dixon ook de derde race van het seizoen: de veteraan staat op honderd procent in 2020. Power werd tweede, Palou reed naar een uiterst knappe derde plek, voor Hunter-Reay en Herta. Van Kalmthout kwam er niet echt meer aan te pas en werd dertiende.