Man reisde vanuit Friesland naar Den Haag voor plegen aanslag

Met een drukkend gevoel in zijn hoofd loopt een 39-jarige man uit Sneek op 8 februari 2019 rond op het Binnenhof. Hij heeft in een psychose besloten om politici te gaan neersteken, zo veel mogelijk. Maar hij kan ze niet vinden. Uiteindelijk stapt hij dan maar op de marechaussee af om een afspraak te maken.

Het drukkende gevoel in zijn hoofd dat de man begin februari ervaart, kent hij wel. Het houdt dagen aan en dit keer heeft hij er genoeg van. Hij wil wraak nemen. Wraak op politici die hem in zijn beleving al jaren van allerlei slechte dingen beschuldigen.

De man verkeert die eerste week van februari in een psychose, stellen deskundigen later vast, en lijdt aan schizofrenie. Dat neemt niet weg dat hij twee grote keukenmessen in zijn tas stopt en daarmee instapt in de trein van Friesland naar Den Haag. Hij heeft een duidelijk doel voor ogen: zo veel mogelijk politici neersteken, net zo lang tot hij zelf door de politie zal worden doodgeschoten.

Afspraak
Eenmaal in Den Haag blijkt de uitvoerig niet zo eenvoudig als hij in al zijn standvastigheid had bedacht. Hij had gehoopt dat hij wel gezichten zou herkennen van televisie. Maar in plaats daarvan ziet hij alleen toeristen en kinderen. En het was toch niet zijn bedoeling die neer te steken. Op beelden van bewakingscamera's is te zien hoe de man een kwartier lang rond het Binnenhof loopt. Zoekend, kijkend. Maar hij kan niemand vinden die hij herkent. 'Als er toevallig een barbecue was geweest van een politieke partij, dan was er wel wat gebeurd,' verklaart hij later bij de politie.

Ten einde raad loopt hij dan maar het Binnenhof op en spreekt daar de marechaussee aan. 'Ik ben een aangewezen terrorist,' zegt hij. 'Ik kom hier om een aanslag te plegen.' Hij vraagt om een afspraak te maken met de Eerste Kamer of de Tweede Kamer. Maar in plaats daarvan wordt de man meteen aangehouden. Uit zijn tas komen twee grote keukenmessen. Uit voorzorg wordt het Binnenhof enige tijd afgezet.

Geen straf
Volgens het Openbaar Ministerie kan de man poging moord en bedreiging worden verweten. Van een terroristisch motief is echter geen sprake, vindt het OM, omdat de man enkel handelde vanuit een eigen persoonlijk motief, en niet met de intentie om de samenleving schrik aan te jagen. Tegelijkertijd is de man volgens het OM niet strafbaar, omdat hij handelde in een psychose. Verdachte is volgens het OM volledig ontoerekeningsvatbaar. Daarom zou hij moeten worden ontslagen van rechtsvervolging.

'Toch moet niet uit het oog worden verloren dat verdachte de maatschappij veel schade had toegebracht als hij zijn plan had kunnen uitvoeren,' zei de officier van justitie op zitting. 'En hij zou niet de eerste psychisch gemankeerde persoon zijn geweest die wél tot actie was overgegaan.'

Over twee weken doet de rechtbank uitspraak. Via een civiel traject is al wel een zorgmachtiging opgelegd, wat betekent dat de man voor tenminste een half jaar gedwongen wordt opgenomen op een Forensisch Psychiatrische Afdeling.