Nep-postbezorger verdacht van betrokkenheid bij phishingzaak

De politie heeft in het opsporingsprogramma Bureau020 beelden vrijgegeven van een man die ervan verdacht wordt betrokken te zijn bij een phishingzaak. De man doet zich eind januari voor als medewerker van Post NL om een zogenaamd verlopen bankpas op te halen bij het slachtoffer. Zij is dezelfde dag vijftienduizend euro lichter.

Op donderdag 23 januari rond half vijf in de middag belt de verdachte bij het slachtoffer aan in Amsterdam-Noord. Door de jas die hij draagt lijkt het alsof hij een medewerker van Post NL is, maar dat is niet zo. Hij krijgt van het slachtoffer een pinpas mee die ze, volgens een sms-bericht twee dagen daarvoor, moest vervangen. Ze heeft de pas doorgeknipt en geeft hem mee aan de verdachte.

"In het sms-bericht, dat lijkt op die van haar bank, staat een link naar een phishing-website. Ze wordt gevraagd haar bankgegevens in te vullen en de pincode van de bankrekening van het bedrijf waar ze mede-eigenaar van is", zegt Marijke Stor van de politie Amsterdam.

Op de site maakt ze ook een afspraak om haar bankpas op te halen, dat wordt gedaan door de man die op 23 januari voor haar deur staat. Dezelfde avond wordt er bij een geldautomaat in Amsterdam-Oost drie keer gepind met de pas, in totaal voor vijfduizend euro. "Hoe het mogelijk is dat er geld opgenomen is met de doorgeknipte pas wordt onderzocht, of deze man verantwoordelijk is voor het opnemen van het geld staat niet vast".

Het blijft niet bij die eerste geldopnames. Dezelfde dag worden er twee overschrijvingen van bij elkaar bijna tienduizend euro gedaan naar een rekening van een zogenaamde katvanger. "Er wordt onderzocht of deze katvanger er mogelijk iets mee te maken heeft, vooralsnog is deze man in ieder geval verdachte in de zaak."

De man wordt rond de 18 jaar oud geschat, heeft een lichte huidskleur en zwart haar. Hij heeft een mager postuur, een opvallend gebogen neus en is ongeveer 1 meter 80 lang. Hij droeg die dag een spijkerbroek, zwarte sportschoenen met witte zool en sprak accentloos Nederlands.

Oproep
De politie wil in deze zaak benadrukken dat banken nooit op deze manier werken. "Ze zullen nooit sms-berichten sturen met de boodschap een pas te vervangen en bankgegevens in te vullen. Ook Post NL zal nooit op deze manier een bankpas komen ophalen", aldus Stor.

Bekijk hier de beelden van de dader.