Darters PDC hervatten seizoen met Summer Series; World Matchplay achter gesloten deuren

De darters van de PDC hervatten komende week het dartseizoen. Om te beginnen met de PDC Summer Series en aansluitend de World Matchplay, voor het eerst niet in de Winter Gardens van Blackpool.

Corona had ook gevolgen voor de dartsport. Normaal gesproken is er ieder weekend wel een Euro Tour of zijn er twee Players Championships. Dit viel helemaal weg. Er was nog wel de PDC Home Series, darten vanuit huis met de webcam aan. Daar bleef het echter bij. Het seizoen wordt hervat met de Summer Series. Van 8 tot en met 12 juli worden vijf opeenvolgende Players Championship georganiseerd. 128 darters treden iedere dag aan in een ko-toernooi. 

De PDC wil vanwege de coronadreiging een bubbel creëren rondom het hotel, waar alle spelers zullen verblijven. Van spelers wordt verwacht dat zij op dinsdag 7 juli aankomen bij hun hotel in Milton Keynes. Vervolgens krijgen zij een mondkapje die zij dienen te dragen totdat ze in hun hotelkamer zijn. Spelers en staf (zoals bijvoorbeeld toernooiofficials, beveiliging en productiemedewerkers) ondergaan op diezelfde dag op een vooraf aangegeven tijdslot een coronatest. De uitslag hiervan moeten spelers ook in een hotelkamer afwachten. 

Een negatieve uitslag betekent dat een speler coronavrij is. Als bewijs hiervan krijgt een speler een polsband aangereikt, die gedurende het hele evenement moet worden gedragen. Met deze polsband mag een darter zich vrij bewegen binnen de bubbel, die bestaat uit een hotel, restaurant en de speelgelegenheid. Het hotel in Milton Keynes wordt door de PDC gebruikt vanwege alle facaliteiten die aanwezig zijn. Spelers hoeven het hotelterrein niet te verlaten. 

Met ieder toernooi valt geld te verdienen. Één wedstrijd winst levert 500 pond op. Ben je dagwinnaar, dan ga je met 10.000 pond naar huis.  Het prijzengeld telt mee voor de wereldranglijst, Pro Tour-ranking en de Players Championship Order of Merit. Bovendien is er een speciale Summer Series-ranking. De nummer één van deze ranking ontvangt een uitnodiging voor de Grand Slam of Darts.

Jeffrey de Zwaan, Jan Dekker, Jelle Klaasen, Martijn Kleermaker, Maik Kuivenhoven, Ron Meulenkamp, Geert Nentjes, Danny Noppert, Derk Telnekes, Vincent van der Meer, Jermaine Wattimena, Niels Zonneveld, Dirk van Duijvenbode, Mike van Duivenbode, Michael van Gerwen, Benito van de Pas en Vincent van der Voort zijn de andere zeventien Nederlandse tourkaarthouders die in Milton Keynes actief zullen zijn. Door afzeggingen van tourkaarthouders mogen ook Jitse van der Wal en Arjan Konterman meedoen. 117 van de 128 toerkaarthouders zijn van de partij. 

Na de Summer Series staat van 18 tot en met 26 juli de World Matchplay op het programma. Voor het eerst wordt dit toernooi niet in de Empress Ballroom van de Winter Gardens in Blackpool gehouden, maar achter gesloten deuren in het eerder genoemde hotel te Milton Keynes. 

”We hebben er alles aan gedaan. Het was makkelijk om al in april of mei te zeggen dat het achter gesloten deuren zou plaatsvinden. Het heeft echter niet veel gescheeld. We hadden steun van de speellocatie in Blackpool en de lokale autoriteiten. Echter bleek het een brug te ver. Er was geen tijd meer en er moest een definitieve beslissing gemaakt worden”, zo stelt Matt Porter, directeur van de PDC.

De PDC vindt het jammer dat dit besluit genomen moest worden, maar verwacht niet dat het toernooi daardoor minder spektakel oplevert. ”De spelers gaan nog steeds hun uiterste best doen om het toernooi te winnen. We gaan proberen om het zo aantrekkelijk mogelijk te maken om naar te kijken. Spelers zijn ook meer gewend om in stille ruimtes (zoals op de Pro Tour, red.)te spelen. Dus voor hen zal het geen cultuurshock zijn.”

 Rob Cross is de titelverdediger van de World Matchplay. De zestien beste darters van de wereldranglijst nemen het op tegen de zestien beste darters (geschoond voor de eerder genoemde spelers) van de Pro Tour. De vijf toernooien van de Summer Series tellen nog mee voor de kwalificatie.