Babi pangang Nederlands immaterieel erfgoed

De Chinees-Indische restaurantcultuur is toegevoegd aan de lijst met Nederlands immaterieel erfgoed. 'Even naar de Chinees gaan' wordt door veel mensen als familietraditie gezien waarbij veruit het bekendste gerecht de krokant gebakken en met zoetzure saus overgoten Babi Pangang is.

Het concept van het Chinees-Indisch restaurant is samensmelting van de Indische, Nederlandse en Chinese cultuur. Of zoals zoals het Kenniscentrum het zelf omschrijft 'Vanaf het moment dat men een Chinees Indisch restaurant binnenkomt gaat men min of meer op reis. Het is een plek overgoten met Chinoiserie, een vanuit de Westerse blik op Azië geïnspireerde omgeving.' Ook dingen als de typische afhaalbalie's met een luikje dragen bij aan het unieke karakter van de restaurants.

Het aantal Chinees-Indische restaurants is de afgelopen 10 jaar met ruim 20% afgenomen. Dat is de reden geweest van de stichting Meer dan Babi Pangang om de restaurantcultuur aan te melden als immaterieel erfgoed.

Naast deze succesvolle aanmelding zet de stichting zich ook in om Babi Pangang populair te houden in Nederland door onder andere een Nationale Babi Pangang-dag te organiseren en is er ook een documentaire in ontwikkeling over dit smaakvolle gerecht.

Het gemiddelde Chinees-Indisch restaurant heeft naast de Babi Pangang vaak een gigantische kaart waarop vaak voor Nederland exclusieve fusies staan tussen de verschillende keukens. Wat haalt de FOK!ker er het liefste als die even geen zin heeft om te koken?