Het is vandaag..

Goede morgen, het is vandaag 26 juni en het is vandaag de 178e dag van het jaar en nog belangrijker, de laatste dag voor het weekend. Vandaag is het de dag ter bestrijding van drugs, Internationale dag tegen marteling en foltering en geloof het of niet, dag van de afkoeling. Het is vandaag de verjaardag van onder anderen Prinses Alexia (15), Patrick Kicken (46) en onze eigen Frontpage Koningin DJMO mag vandaag 41 kaarsjes uitblazen. Gefeliciteerd!

Dag ter bestrijding van drugsmisbruik.

Deze dag is in het leven geroepen door de VN, bij resolutie 42/112 van 7 december 1987 besloot de Algemene Vergadering om 26 juni te vieren als de Internationale Dag tegen Drugsmisbruik. Landen werken altijd al samen om drugs te weren, vandaag werken ze een stapje harder. Het thema van de Internationale dag tegen drugsmisbruik en illegale handel in 2020 "Betere kennis voor betere zorg" benadrukt de noodzaak om het begrip van het wereldwijde drugsprobleem te verbeteren en hoe betere kennis op zijn beurt meer internationale samenwerking zal bevorderen om de gevolgen voor de gezondheid tegen te gaan.


Dag tegen marteling en foltering.

Dit komt helaas nog voor in derdewereldlanden maar ook in bijvoorbeeld in Guantanamo Bay om bekentenissen te krijgen of als pure straf. Ook in het Midden-oosten komt dit nog altijd voor. Op 26 juni ieder jaar denkt de VN aan de slachtoffers ervan. Er worden de hele Dag door acties gepland om marteling en foltering tegen te gaan, en helpen zij organisaties als Amnesty International om slachtoffers te helpen.


Dag van de afkoeling.

Het wordt vandaag de warmste dag van het jaar tot nog toe maar we vieren de afkoeling. Ik denk dat deze dag met de trein reist, de afkoeling komt wat later dan gepland. Had er al iemand aan een koelkast gedacht? Want daar gaat deze dag uiteindelijk om: het koel houden van eten is essentieel voor een veilige en gezonde samenleving. Daarom is 26 juni de Internationale Dag van de Afkoeling! Wereld Afkoelingsdag, is een dag waarop we stilstaan bij hoe noodzakelijk het is om eten te kunnen afkoelen. Daardoor kunnen we ons voedsel langer goed en veilig houden, en dat zorgt ervoor dat we genoeg eten in huis kunnen halen om ons niet meer druk te hoeven maken om onze honger of portemonnee.

Warmte op de dag van afkoeling. (Foto: Pixabay)
Warmte op de dag van afkoeling. (Foto: Pixabay)