Rotterdam hoofdpodium voor vuurwapengeweld

De afgelopen week is Rotterdam het hoofdpodium geweest van extreem vuurwapengeweld.

Het begon met een vierde aanhouding in het onderzoek naar de voorgaande schietpartijen waarbij een 23 jarige man uit Diemen werd aangehouden. Deze man word ervan verdacht betrokken te zijn geweest bij de beschietingen en de explosie in de Jagthuisstraat.

In de nacht van 24 op 25 juni rond 00:20 schrok de wijk Middelland te Rotterdam op wegens harde knallen en gingen er meerdere meldingen uit naar de politie voor een schietpartij. Meerdere eenheden gingen met gezwinde spoed op weg. Om 00:50 werd het verlossende woord gegeven: het betrof geen schietpartij maar het was iemand die vuurwerk had afgestoken.

Ongeveer een half uur na het verlossende bericht gingen er wéér meldingen uit naar de politie voor een schietpartij. Dit keer was het wél raak. Een huis aan De Treek op Rotterdam Zuid was minimaal 14 keer beschoten, 12 schoten waren raak. De bewoner van de woning is ter plaatse onderzocht door het ambulancepersoneel, maar hoefde niet mee naar het ziekenhuis. Bij de Spinozaweg op Zuid zijn er volgens de Benaderingstechniek Gevaarlijke Verdachten (BTGV) twee verdachten aangehouden, de auto is meegenomen voor verder onderzoek.

In de ochtend vielen er weer schoten maar dit keer waren ze afkomstig uit een 'dienderpistool'. Op de Van Speykstraat werden er drie waarschuwingsschoten gelost omdat een man weigerde mee te werken aan zijn arrestatie en het mes wat hij vast had niet wilde laten vallen. Hierop besloot de agent om waarschuwingsschoten te lossen. Hierna werkte de man wel mee. Deze man werd al gezocht wegens een vechtpartij op de Nieuwe Binnenweg eerder op de dag.

In de middag was het wéér zover, dit keer betrof het een woning aan de Singel in Schiedam. Ook dit keer is een woning beschoten, hierbij vielen geen gewonden.