Politie zoekt getuigen en slachtoffers van rellen in Hoorn

De politie is een grootschalig rechercheonderzoek gestart naar aanleiding van de ongeregeldheden die op vrijdag 19 juni plaatsvonden na de demonstraties voor en tegen het monument van Jan Pieterszoon Coen in Hoorn.

Na de demonstraties verliet een groep van ongeveer 100 jongeren rond 20.20 uur de demonstratieplaats op het Pelmolenpad en rukte op naar de binnenstad, in de richting van de Roode Steen. Zij gooiden stenen naar de politie en gooiden met terrasmeubilair. Hierop is de ME ingezet om de relschoppers terug te dringen.

Vervolgens ging een andere groep van 100 à 200 jongeren bij het station zich met de situatie bemoeien. Ook deze groep keerde zich tegen de politie en verstoorde de openbare orde. Deze groep bewoog zich vervolgens ook richting de Roode Steen. Hierop is de Roode Steen en de binnenstad op basis van een noodbevel ontruimd en de horeca gesloten. Rond middernacht keerde de rust terug.

De politie hield tijdens de ongeregeldheden twaalf personen aan. Een onderzoek wordt ingesteld naar andere verdachten. Hiervoor is het noodzakelijk dat zowel slachtoffers als getuigen zich bij de politie melden. Zij kunnen contact opnemen via 0900-8844 of 0800-7000 voor Meld Misdaad Anoniem. Ook is politie met name op zoek naar personen die foto’s of filmpjes hebben van de ongeregeldheden. Zij worden verzocht hun beelden te delen met de politie via het uploadformulier op politie.nl 

Jan Pieterszoon Coen (Foto: FOK!)
Jan Pieterszoon Coen (Foto: FOK!)