Zorg in Nederland: hoe houden we het betaalbaar?

De zorguitgaven gaan, bij ongewijzigd beleid, de komende 20 jaar verdubbelen. Dat heeft gevolgen voor de kwaliteit, de toegankelijkheid en de betaalbaarheid van de zorg. Hoe kunnen we ervoor zorgen dat we gebruik blijven maken van goede medische zorg?

De houdbaarheid van de zorg op lange termijn staat centraal in de verkenning ‘Zorg voor de toekomst’. De Sociaal-Economische Raad (SER) beveelt aan om meer in te zetten op preventie. “We zullen alle zeilen moeten bijzetten om iedereen zorg te blijven bieden”, zegt Mariëtte Hamer, voorzitter van de SER. “Daarvoor zijn nodig: een sterkere positie voor de zorgprofessional, nieuwe technologie inzetten, preventie buiten de zorg versterken en steeds kritisch blijven kijken naar wat wel en niet vergoed wordt. En dan nog blijven er vragen open over de jeugdzorg en ouderenzorg.”

We leven langer en vragen meer zorg
In de komende decennia vragen we met z’n allen steeds meer zorg. Dat komt doordat we langer leven en meer zorg willen. Bovenop de 1,4 miljoen mensen die nu in Nederland in de zorg werken, zijn de komende 20 jaar zo’n 700.000 extra werknemers nodig als we dezelfde zorg willen blijven leveren die we nu leveren. Met een vergrijzende bevolking is dat waarschijnlijk niet haalbaar. Om goede en toegankelijke zorg te kunnen blijven leveren is daarom ook van belang hoe de zorg georganiseerd is, dat de juiste zorg op de juiste plek wordt geleverd, en dat de juiste informatie beschikbaar is.

Welke invloed heeft de coronacrisis op de zorg?
De huidige coronacrisis laat zien hoe belangrijk een goede organisatie van de zorg is, en de beschikbaarheid van gemotiveerde en gekwalificeerde zorgverleners. Ook laat het zien welke beroeps- en bevolkingsgroepen het meest kwetsbaar zijn. Deze crisis roept de vraag op hoe goed de maatschappij en de zorg op een volgende crisis voorbereid moeten en kunnen zijn.

Meer lezen over SER-rapport ‘Zorg voor de toekomst’
De SER trekt vier hoofdconclusies in deze verkenning. Er moet meer worden ingezet op preventie. Daarnaast is meer ruimte voor zorgprofessionals nodig, meer regie van de overheid op digitale innovaties, en voortdurend en actief beheer van het verzekerde pakket. Voor dit alles is een langetermijnvisie van de overheid nodig.