NASCAR: Hamlin pakt 3e zege, rookie maakt grote indruk

De NASCAR Cup Series streek zondagavond neer op de oval van Homestead-Miami. Dat betekende jarenlang de beslissing in het kampioenschap, want daar werd de finale verreden, maar nu was dat niet het geval: die finale is verplaatst naar Phoenix. Het werd een bij vlagen best leuke race, waar het aan het einde nog weer spannend werd.

Met Denny Hamlin en Joey Logano op de eerste rij kon de race na enige vertraging - het regende en onweerde in de buurt - op gang gevlagd worden. Logano pakte de leiding en na vier leuke ronden werd het geel gezwaaid: onweer in de buurt. Na een forse onderbreking konden de motoren weer aangeslingerd worden...tot er bijna gelijk daarna weer onweer gemeld werd: motoren uit, rode vlag.

Meer dan drie uur na de oorspronkelijke start werd het groen dan eindelijk weer écht gezwaaid, met Logano en Hamlin voorop. De uiterst veelbelovende rookie Tyler Reddick kwam zich ook al vroeg voorin melden en schoof zelfs door naar plek twee, met Chase Elliott in zijn kielzog. Na ruim dertig ronden werd iedereen wéér naar binnen geroepen: caution, want het onweerde in de buurt.

Opnieuw stond iedereen een tijd uit z'n neus te eten in de pitstraat, totdat rood veranderde in geel, men de baan op kwam en pitstops maakte en het groen weer gezwaaid werd na inmiddels nog geen veertig ronden, met Elliott, Ryan Blaney, Denny Hamlin en Reddick voorin. Hamlin was in het restant van de eerste stage de beste en won deze, voor Blaney en de nog altijd zeer sterk rijdende Reddick.

De hoogtepunten van de race

Blaney pakte bij de herstart de leiding, alleen Hamlin en Reddick konden hem aanvankelijk enigszins volgen. Aanvankelijk had Blaney de touwtjes in handen, maar Hamlin ging er voorbij en reed bijzonder overtuigend naar nog een stagewinst, vóór Reddick en Elliott, die Blaney nog te grazen namen in de slotfase van de stage. Die posities bleven grotendeels gelijk bij de herstart, met nog altijd Hamlin voorop.

Dit keer kon Hamlin voorlopig geen gat slaan, met name Elliott en Blaney bleven in zijn kielzog. Richting de pitstops kon alleen Elliott nog volgen en bij de stops ging hij zelfs naar de leiding, tot Hamlin deze met dertig ronden te gaan weer terug kon pakken. Blaney en Reddick leken af te haken, maar met een dikke tien ronden te gaan kwamen ze beiden toch weer behoorlijk in de buurt van Elliott en leider Hamlin.

Met een handvol ronden op de teller haakte Reddick na een uiterst indrukwekkende race toch even af, hoewel hij de aansluiting bij Blaney weer terugpakte. Hamlin's zege kwam dan toch echt niet meer in gevaar, hij pakte voor de derde keer dit jaar de winst. Elliott hield Blaney nog van het lijf voor plek twee, Reddick bekroonde een echte toprace met een zeer indrukwekkende vierde plek.