Live: Spoeddebat Halsema over demonstratie Dam

Terwijl burgemeester Femke Halsema zich aan het begin van de middag moet verantwoorden voor haar handelen voor en tijdens de antiracisme-demonstratie in Amsterdam op maandag 1 juni, vindt er aan het einde van de middag een nieuw antiracisme-protest plaats in Amsterdam-Zuidoost, voorheen de Bijlmer. 

Halsema moet in een spoeddebat aan de gemeenteraad uitleg geven hoe de opkomst op de Dam zo werd onderschat, en waarom er niet is ingegrepen toen duidelijk werd dat de bezoekers zich door de drukte niet meer aan de anderhalve meter afstand konden houden. Geschat wordt dat er tot veertienduizend mensen stonden.

Het wordt naar verwachting een spannend debat. Oppositiepartijen VVD en FvD dreigden afgelopen week met een motie van wantrouwen tegen Halsema. Onderdeel van het debat zal ongetwijfeld ook de Whatsapp-ruzie tussen Halsema en minister Ferdinand Grapperhaus (Veiligheid en Justitie) zijn, die tijdens en na de demonstratie plaatsvond.

Antiracisme-demonstratie in Zuidoost
Ruim negen kilometer verderop vindt er om 17.00 uur een nieuwe antiracisme-demonstratie plaats in Zuidoost. De demonstratie zou gehouden worden op het Anton de Komplein, maar is vanwege de verwachte grote opkomst verplaatst naar het Nelson Mandelapark.

AT5 zendt het spoeddebat vanaf 13.00 uur uit, het agendapunt over de demonstratie naar verwachting rond 13.30 uur en is hier te volgen.

Update 13.00:
Link toegevoegd met de Facebooksite van AT5 waar het spoeddebat te volgen is.