'Restaurant blieft geen dikke mensen op terras'

De Ouderenvakbond is boos, heel boos. Veel restaurants willen namelijk geen dikke mensen, chronisch zieken of senioren op hun terras hebben, vanwege de rondvliegende coronavirusjes die de terrassen zou bewonen. En dat terwijl Maurice de Hond toch duidelijk heeft kunnen onderbouwen dat er in de buitenlucht weinig risico op besmetting is.

Zoals bekend, zijn dikke en oude mensen de grote slachtoffers van deze coronacrisis, daarnaast behoren mensen met onderliggend lijden ook tot de risicogroep. Restaurant Willaerts in Papendrecht had een bordje met regels opgehangen. "Uiteraard vragen wij gasten behorend tot een risicogroep het bezoek nog even uit te stellen", zo klonk het bezorgd.


Niet welkom! (Foto:  In Pictures Ltd./Corbis via Getty Images)

Senioren waren woest en wisten via sociale media hun onvrede te uiten. Velen hadden uitgekeken naar een dagje terrashangen en mensen kijken, maar nu roepen sommige oudjes zelfs op tot een boycot van bepaalde gelegenheden, daarbij natuurlijk direct te voldoen aan het verzoek.

Liane den Haan van ouderenbond ANBO is kwaad. "Dit is niet de bedoeling en mag absoluut niet. Ik vind het onvoorstelbaar en onacceptabel dat horecagelegenheden op deze manier ouderen uitsluiten van een gezellig bezoek aan een terras of een restaurant", aldus Den Haan.

De woordvoerster van de Willaertsgroep begrijpt maar niets van alle commotie. "Er is totaal geen begrip voor onze situatie. Wij merken dat met name senioren er totaal lak aan hebben en denken dat alles weer kan. Wij zullen niemand weigeren, maar doen een beroep op het gezonde verstand van onze bezoekers."

De restaurants zijn immers gebonden aan de RIVM-richtlijnen, waaardoor niet alles zo maar weer kan. "Wij krijgen ook heel veel aanvragen om met grote groepen bijvoorbeeld een verjaardag te vieren. Dat is op dit moment ook nog niet mogelijk."

Koninklijke Horeca Nederland meldt in een verklaring dat zijn in ieder geval geen advies gegeven hebben over hoe om te gaan met risicogroepen.

Op de vraag of de ANBO binnenkort dan maar op de Dam gaat protesteren is donderdag al antwoord vanuit de Amsterdamse gemeenteraad gekomen: "Nee". Ook daar zijn ze voorlopig dus niet meer welkom.