Oppositie Amsterdamse gemeenteraad: 'Burgemeester onwaardig'

Oppositiepartijen in de Amsterdamse gemeenteraad hebben met verbazing gereageerd op de Whatsappberichten die burgemeester Femke Halsema stuurde naar minister Ferdinand Grapperhaus. Coalitiepartijen GroenLinks, D66, PvdA en SP willen nog niet reageren en wachten het debat volgende week woensdag in de raad af.

VVD-fractievoorzitter Marianne Poot spreekt van een 'stuitend inkijkje in de communicatie'. "Wat mij als eerste opviel, was dat Halsema helemaal niet bezig was met de volksgezondheid, maar met het veiligstellen van haar positie. Je kunt dit niet afschuiven op een minister. Het lijkt alsof ze dat probeert of dat ze hem medeverantwoordelijk probeert te maken. Maar dat is hij gewoon niet."

Lees ook: Ruzie tussen Halsema en Grapperhaus via whatsapp over demo Dam vrijgegeven

Diederik Boomsma, fractievoorzitter van het CDA, denkt daar ook zo over. Hij benadrukt dat alleen de driehoek (burgemeester, politie en justitie) beslissingen over demonstraties neemt. "De minister is niet een soort opperburgemeester die even zijn zegen moet geven. Dat kan hij ook niet doen want hij beschikt niet over de feiten en kan dus ook niet inschatten wat er gaande is. Zeker niet op basis van een kort bericht."

Appcontact
Halsema benaderde Grapperhaus op Tweede Pinksterdag, tijdens de demonstratie, een paar minuten na 17.00 uur voor het eerst. Ze schreef naar hem dat ze de demonstratie niet ging ontbinden omdat de emoties te groot waren. De minister toonde vervolgens begrip voor die beslissing.

Later meldde Halsema dat ze naar buiten wilde brengen dat er ruggespraak met Grapperhaus was geweest, maar dát vond minister niet goed. Later die avond, nadat Grapperhaus in de media had gezegd dat de drukte buiten alle perken was, schreef Halsema dat ze zich 'in de kou gezet' voelde.

Ook stuurde Halsema net na middernacht aan Grapperhaus dat 'rechts Nederland een gouden kans ziet'. Zowel Boomsma als Poot begrijpen niks van die opmerking. "Dat is een burgemeester onwaardig", vindt Poot. Boomsma: "Een burgemeester is burgemeester van alle Amsterdammers en het is absurd om op deze manier schuld te willen afschuiven en legitieme kritiek direct als persoonlijk op te vatten."

'Pikante appwisseling'
"Dit wordt steeds pijnlijker. Dit is geen burgemeester die boven de partijen staat", schrijft Forum voor Democratiefractievoorzitter Annabel Nanninga op Twitter. Zij kondigde op Tweede Pinksterdag al aan met een motie van wantrouwen te komen, de VVD en Partij van de Ouderen deden dat de volgende dag ook. Partij van de Ouderen-fractievoorzitter Wil van Soest spreekt vandaag van een 'pikante appwisseling'.

Raadsdebat afwachten
GroenLinks en de PvdA waren vanmiddag niet bereikbaar voor commentaar. D66 en de SP laten weten dat ze pas tijdens het debat in de gemeenteraad, aankomende woensdag, weer inhoudelijk willen reageren. "Ik wil het debat in de raad doen", zegt SP-fractievoorzitter Erik Flentge. "In zijn volledigheid, zodat ik alle nieuwe info in samenhang heb. En niet al mijn kritiek, verwondering, vragen et cetera, nu via de media te laten rondzingen."