Werkstraf geŽist tegen moeder en dochter om verzekeringsfraude

Het leek een heftige zaak te zijn. Een gewapende woningoverval op 24 november 2017 in Voorburg op een 62-jarige vrouw. Haar 40-jarige dochter uit Den Haag zou haar vastgetapet hebben gevonden. Maar volgens politie en OM zit het anders in elkaar. Moeder en dochter maken er een gewoonte van om verzekeringen op deze wijze op te lichten. Woensdag eiste de officier van justitie tegen beiden een werkstraf van 150 uur.

De dochter belde na het aantreffen van haar moeder de politie. Die hoorde van de moeder hoe twee gewapende mannen haar woning waren binnengedrongen, haar bedreigd hadden met een vuurwapen terwijl zij riepen om geld en sieraden. Ze zou de moeder aan haar haren hebben getrokken, haar voeten en handen met duct-tape geboeid en haar mond afgeplakt.

Toch voelde de politie nattigheid en besloot nader onderzoek te doen naar de vrouwen. Moeder en dochter kwamen onder de tap te staan. Over de telefoon spraken ze met elkaar over de verzekeringsfraude. Het onderzoek leerde ook dat de twee hetzelfde lijstje met ‘gestolen sieraden’ sinds 2014 al bij verschillende gelegenheden bij andere verzekeraars hadden ingediend. Hiermee geconfronteerd bekenden moeder en dochter de valse aangiftes en de verzekeringsfraude.

Los van de fraude sprak de officier van justitie op zitting er schande van dat schaarse politiecapaciteit op deze manier door de twee is verkwist. Zij nam ook de valse aangiftes hoog op. Daarnaast vond zij dat twee pogingen tot oplichting en drie geslaagde oplichtingen bewezen waren. Voor dit alles eiste zij tegen moeder en dochter 150 uur werkstraf en een voorwaardelijke gevangenisstraf van twee maanden. Als zij nog eens de fout ingaan, moeten zij die straf van het OM uitzitten.

De uitspraak is over twee weken.