Onderzoek dat hydroxychloroquine afserveerde onbetrouwbaar

Eerst was het een veelbelovend goedkoop middel om covid-19 in te dammen, toen was het ineffectief, toen werd het door Trump geprezen en erop volgend ineens zelfs gevaarlijk. Hydroxychloroquine is al van alles geweest, en men is er nog niet over uit wat nu precies. Eigenlijk zijn we weer terug op veelbelovend. Het onderzoek dat hydroxychloroquine als gevaarlijk beschouwde blijkt nu ondeugdelijk.

Vrijwel aan het begin van de corona-crisis werd er al over gesproken, een bewezen veilig middel tegen malaria dat al ruim 70 jaar gebruikt wordt, leek veelbelovend te zijn in het afzwakken van de ziekte covid-19. Een kleine Nederlandse fabrikant, een van de weinige in de wereld omdat er geen cent te verdienen valt aan het octrooi-loze middel, stond vroeg in de startblokken te wachten op een bestelling van de Nederlandse regering. Te klein om vooraf al een voorraad te produceren maar groot genoeg voor de mogelijkheid om voldoende op te schalen voor de gehele bevolking.

Maar proeven moesten eerst gedaan worden, want een bewezen veilig middel zomaar toedienen in de hoop dat er minder patiënten op de overvolle ICs komen te liggen, dat kan zomaar niet. Terwijl de onderzoeken in verschillende landen bezig waren zagen ook genoeg doktoren redenen om het alvast toe te dienen. Maar toen kwam er ineens een rapport van data-analist Surgisphere die stelde dat er meer hartritme-stoornissen voorkwamen bij mensen die het middel namen. Na ruim 70 jaar veilig gebruik was na analyse van data, want meer deed het onderzoek niet, ineens het middel onveilig geworden. Veel studies werden gestopt en het toepassen van het middel werd minder.

Uiteraard riep dit vragen op bij sommigen maar blijkbaar niet bij The Lancet die het onderzoek gewoon publiceerde. Al snel werd duidelijk dat de gebruikte data toch niet helemaal correct geanalyseerd was. Een correctie werd gepubliceerd maar het veranderde de conclusies niet volgens The Lancet. Met een steeds hogere toename van rode vlaggen bij het onderzoek besloten een aantal klinisch specialisten en onderzoekers een open brief naar de publicatie te schrijven om zich tegen de gang van zaken uit te spreken. Ook naar een andere publicatie, The New England Journal of Medicine (NEJM), welke ook een onderzoek had gepubliceerd met data van Surgisphere, werd een open brief gestuurd.

Beide publicaties hebben gisteren een 'Expression of Concern' over de onderzoeken gepubliceerd waarbij deze in twijfel worden getrokken. Het anti-malariamiddel is dus weer opnieuw in belangstelling en lijkt weer het een en ander te beloven.

Toevoeging 22:05:

The Guardian weet te melden dat de eerder door het WHO gestopte proeven weer opgestart worden, zo heeft de WHO vandaag laten weten.

The Guardian weet ook te melden dat het bedrijf Surgisphere bijzonder weinig mensen in dienst heeft voor een bedrijf dat wereldwijd aan veel hospitaals software levert zoals het zelf beweert. Zeker met een contactpagina die verwijst naar een Wordpress-sjabloon voor een cryptocurrency-website wordt het lastig contact opnemen om klant te worden...
Op LinkedIn had het tot vanochtend vijf mensen in dienst, waaronder een sci-fi schrijver en een 'adult-content model', sinds vanochtend zijn het nog maar drie mensen op LinkedIn die bij het bedrijf werken. Bij navraag door The Guardian laat het bedrijf weten elf mensen in dienst te hebben. Dit bij monde van CEO Sapan Desai die meeschreef bij de onderzoeken en driemaal eerder bij medische malafide praktijken betrokken was.