Dringende oproep: vul geen zwembaden en sproei niet

In verschillende gebieden in Overijssel en Gelderland kwam er gister fors minder water uit de kraan. Dat komt door extreme toename van het drinkwaterverbruik. Vitens roept daarom met klem op om in de provincies Overijssel en Gelderland geen zwembaden te vullen, niet te sproeien, kort te douchen en de auto niet te wassen.

Reden voor het hoge verbruik is een combinatie van het zonnige weer, lang aanhoudende droogte en het feit dat iedereen thuis is als gevolg van de Coronacrisis. Deze combinatie zorgt voor piekmomenten in het waterverbruik, zaterdag zo extreem dat klanten er last van kregen. Tuinen worden massaal gesproeid en de recente run op grote opzetzwembaden draagt ook bij aan toename van het verbruik. Vitens roept daarom al langer op om zuinig om te gaan met drinkwater.

Extreem piekverbruik
In delen van Overijssel werd een extra verbruik van 47 en 46%, met uitschieters van zelfs 70% gemeten. In Overijssel ging het om de gebieden Vechtstreek, Borne, Dinkelland, Enschede, Hof van Twente en Luttenberg/Lemelerveld.

Vitens roept mensen met klem op ook de aankomende warme dagen zuinig en bewust om te gaan met drinkwater. In de genoemde gebieden is het dringend advies geen zwembaden te vullen en niet te sproeien.