Trump treft Twitter in virtuele vechtpartij

Donald Trump, de machtigste man in de Westerse wereld, heeft het helemaal gehad met het 'de mond snoeren van conservatief geluid'. Volgens Trump verwijderen de machtigste sociale mediabedrijven Facebook en Twitter vooral berichten van conservatieven en Republikeinen.


President Trump heeft felle kritiek op social media platforms (Foto: Win McNamee/Getty Images)

"Republikeinen hebben het gevoel dat social media-platforms conservatieven de mond snoeren. We gaan hen stevig reguleren of sluiten, omdat we dit nooit kunnen toestaan", aldus The Donald via, hoe kan het ook anders, Twitter.

De beschuldiging van Trump komt niet geheel onverwacht uit de lucht vallen. Eerder liet het social mediaplatform al een waarschuwing zien bij een aantal tweets van Trump over mogelijke verkiezingsfraude indien kiezers vanuit huis kunnen stemmen. Express of niet, maar zodra er op die link geklikt werd, werd de gebruiker doorgestuurd naar Trumpkritische nieuwszenders als CNN en The Washington Post die juist positief berichtten over het thuisstemmen.

Volgens een woordvoerder van Twitter bevatten de tweets van Trumps in kwestie 'potentieel misleidende informatie'. Trump beschuldigde Twitter daarna weer van inmenging in de komende presidentsverkiezingen in november.

In ieder geval tekent Trump donderdag een presidentieel decreet waarmee Facebook, Twitter en Google gestraft kunnen worden voor hun manier van modereren. Mark Zuckerberg van Facebook en Jack Dorsey van Twitter reageerden teleurgesteld op de plannen van hun president.

Integriteitsteam Twitter
Het hoofd van het integriteitsteam van Twitter is Yoel Roth. Roth is een bekende Trumphater. In 2017 vond hij dat hij via Twitter prima kon zeggen dat er 'in het Witte Huis nazi's zitten', wat uiteraard enorm origineel is. Daarnaast vergeleek hij via hetzelfde platform toenmalig Witte Huis-adviseur Kellyanne Conway met Joseph Goebbels.

Twitter gaat verder niet helemaal vrijuit met hun 'eigen waarheid' bevindingen. Het is inmiddels niet meer toegestaan om hardop te zeggen dat vrouwen geen mannen zijn. 

Conservatief analiste Candace Owens werd kort van Twitter geschopt toen ze tijdens de coronalockdown inwoners van Michigan aanspoorde om vooral weer aan het werk te gaan als ze dat nodig achtten. Twitter kon niet duidelijk maken welke regels zij had geschonden.

In 2018 biechtte het social media platform al op dat ze de zichtbaarheid van populaire Republikeinen niet meer zouden limiteren. Tijdens een podcast van Sam Harris gaf Twitterbaas Dorsey toe vooral 'niet naar neutraliteit' te streven, maar vooral politiek correct te willen handelen. Het recht van elke bedrijfseigenaar.