Strafeisen tot 32 maanden tegen leden 'ramkraakfamilie' uit Eindhoven

Het Landelijk Parket van het Openbaar Ministerie (OM) heeft vanmiddag in de rechtbank ’s-Hertogenbosch straffen tot 32 maanden en een geldboete van 10.000 euro geëist tegen 4 verdachten (43, 33, 31 en 59) uit Eindhoven. In de zaak tegen één verdachte (thans 22) heeft het OM de rechtbank verzocht jeugdrecht toe te passen. Volgens het OM pleegden zij in crimineel samenwerkingsverband 9 ramkraken op vooral groothandels in gereedschap en een kledingzaak in Nederland en België, tussen april en september 2017. Er is voor ruim 3 ton, aan vooral gereedschap buit gemaakt.

Door de Belgische Procureur is aan Nederland verzocht de strafvervolging van de in België gepleegde feiten over te nemen. Door vier getroffen bedrijven is wegens geleden materiële schade een vordering benadeelde partij ingediend. Er is conservatoir slachtoffer beslag gelegd.

Familiebedrijf
Het blijkt te gaan om een familiebedrijf. Een vader en zoon, twee broers, en een zwager uit Eindhoven, allemaal al 'bekenden' van de politie. Bij doorzoeking van de woning van de 33-jarige verdachte(n) in Eindhoven zijn onder andere handschoenen, bivakmutsen, petjes, hoofdlampjes, kleding en schoenen in beslag genomen. Deze spullen lagen in de woonkamer en in de oven. De spullen zijn onderzocht op DNA en glassporen en zijn te herleiden naar de verdachten en een aantal inbraken.

Het onderzoek Radcliff is gestart met drie proces-verbalen van het Team Criminele Inlichtingen (TCI) over ladingdiefstallen die, blijkens recherchewerk, gerelateerd zijn aan drie ramkraken op elektronicazaken in april 2017.

Modus operandi
Bij deze drie en in totaal 32 door de politie onderzochte bedrijfsinbraken blijkt dezelfde modus operandi te zijn gebruikt. Ook het gebruikte voertuig en de samenstelling van de dadergroep komt overeen. Op basis van camerabeelden is komen vast te staan dat de inbraken keer op keer door drie mannen worden gepleegd. Een corpulente man bestuurt de auto, een Volkswagen Golf. De andere twee mannen zitten op de bijrijders stoel en links achter in de auto. De corpulente man rijdt de achterkant van de auto tegen de (rol)deur van het bedrijfspand om deze te ontzetten. Hierop gaan de twee andere mannen het bedrijfspand binnen en nemen hier de goederen weg. Ze leggen de goederen in de auto of daar vlak bij, waarna de corpulente man ze in de auto legt. Ten tijde van de bedrijfsinbraken dragen de personen vaak dezelfde kleding, met donkere gezichtsbedekking, regelmatig hoofdlampjes en handschoenen.

Uit onderzoek is gebleken dat in een paar gevallen de ramkrakers zijn teruggegaan naar een bedrijf, zowel in Nederland als België, waar zij eerder een ramkraak pleegden en goederen stalen om opnieuw toe te slaan.

De 59-jarige verdachte wachtte de drie zo nu en dan op in de woning van één van hen als zij terugkeerden na de gepleegde ramkraken. In een garagebox tegenover stalden zij de Volkswagen Golf. Hij stond vooral in contact met de kopers van de gestolen waar.

Gestolen goederen
De gestolen goederen betreffen onder meer laptops, chromebooks en beamers, maar ook kleding, elektrisch gereedschap en krul- en stijltangen en hair extensions. Deze zijn bij diverse doorzoekingen bij verdachten aangetroffen en in beslag genomen.

De rechtbank doet over twee weken uitspraak.