Amsterdam UMC ontwikkelt vaccin dat coronavirus moet 'ontkronen'

Onderzoekers van het Amsterdam UMC willen het coronavirus 'ontkronen'. Hoogleraar en oncologisch onderzoeker Arjan Griffioen werkt aan een nieuw vaccin dat zich richt op de kenmerkende uitsteeksels van het virus.

De techniek die wordt gebruik is hetzelfde als bij het vaccin tegen kanker waar hij aan werkt. 'Nu richt ik me niet op kankercellen, maar op de uitsteeksels op de kroon van het coronavirus', aldus Griffioen. Voor zijn onderzoek heeft hij 1,3 miljoen euro gekregen.

Antistoffen
'We weten dat het lichaam wel antistoffen maakt tegen het coronavirus, maar die werken slecht of pas in een laat stadium. Daarom maken we het immuunsysteem kwaad tegen moleculen die normaal niet of nauwelijks herkend worden', aldus Griffioen.

De verwachting is dat het nieuwe vaccin antistoffen aanmaakt die zich hechten aan het spike-eiwit, de uitsteeksels van het virus. Zo moeten die antistoffen voorkomen dat het virus cellen binnen gaat en zich daar vermenigvuldigt.

Generiek vaccin
De hoogleraar denkt dat het misschien mogelijk is om met deze methode een generiek vaccin te maken, dat ook kan beschermen tegen een nieuwe uitbraak van een ander coronavirus.

Griffioen hoopt over vijf tot zes maanden een eerste vaccin klaar te hebben. Dat moet dan eerst worden getest op dieren.