Market Garden-parachutist 'Sandy' (97) overleden

De Schotse ex-militair Alexander 'Sandy' Cortmann is afgelopen weekeinde overleden. De man bleek vorig jaar een Market Garden-veteraan te zijn en kon na de herdenking op veel sympathie rekenen van het Nederlandse publiek.

Sandy meldde zich in 1944 vrijwillig aan voor een geheime missie, dat bleek Operatie Market Garden te zijn. Tijdens de operatie en de Slag om Arnhem maakte hij zoveel ellende mee, dat hij nooit meer de behoefte voelde om zich als oorlogsveteraan te laten erkennen: hij trouwde op jonge leeftijd, werd elektricien en kreeg twee kinderen, die beiden al zijn overleden.

Via een voorval van ordeverstoring bij het huis van ene Sandy Cortmann kwam de bal aan het rollen: het ging om een Market Garden-veteraan, hij bleek onder meer op een foto uit de Slag om Arnhem te staan. Uiteindelijk besloot hij voor de 75-jarige herdenking naar Nederland te komen, vooral ook om het graf van zijn op 20-jarige leeftijd gesneuvelde maat Gordon Matthews in Oosterbeek te bezoeken.

Tijdens de herdenking maakte Sandy een parachutesprong boven de Ginkelse heide. "Ik doe het nooit meer!", vertelde hij na de landing. Een actie van Omroep Gelderland leverde hem vervolgens ruim 350 kaarten op in zijn verzorgingstehuis in Aberdeen, waar hij dolgelukkig mee was.

Sandy tijdens de herdenking