30 maanden cel voor poging doodslag op vakantiepark Gramsbergen

Een 22-jarige man uit Bulgarije die in september 2019 een medebewoner van een vakantiebungalow met een mes heeft gestoken is maandag veroordeeld tot een gevangenisstraf van 30 maanden. Door het slachtoffer drie keer met een mes in zijn romp en hoofd te steken maakte de verdachte zich schuldig aan een poging tot doodslag, zo oordeelt de rechtbank Overijssel.

Vleesmes
Het slachtoffer woonde met vijf anderen – waaronder de verdachte – in de bungalow op een vakantiepark in Gramsbergen. Op 14 september vorig jaar is hij in zijn slaapkamer aangevallen door de 22-jarige Bulgaar. Hij is hierbij met een vleesmes in zijn hoofd, rug en arm gestoken. Volgens de forensisch arts kunnen alle drie de steken afzonderlijk dodelijk zijn.

Beroep op noodweer slaagt niet
Dat er sprake zou zijn van een noodweersituatie is niet aannemelijk geworden. Volgens de verdachte was er een woordenwisseling waarna er een vechtpartij is ontstaan in de keuken. Het slachtoffer zou de verdachte in een wurgreep hebben gepakt, waarna de verdachte naar een mes zou hebben gegrepen. Uit het politieonderzoek blijkt wel dat er sporen van bloed in de slaapkamer, hal en buiten de bungalow zijn gevonden. Maar niet in de keuken. Ook zijn er geen sporen van een worsteling gevonden. Het beroep op noodweer en noodweerexces slaagt dus niet. Het is niet duidelijk geworden wat wel de aanleiding voor de steekpartij was.

Strafmaat
De verdachte heeft zich schuldig gemaakt aan een poging doodslag. Hierdoor is het leven van het – toen – 19-jarige slachtoffer ingrijpend veranderd. Bij het bepalen van de straf heeft de rechtbank gekeken naar straffen die in soortgelijke zaken worden opgelegd. Ook houdt de rechtbank rekening met het blanco strafblad van de verdachte in Nederland. Daarnaast moet hij een schadevergoeding van bijna 6.000 euro betalen aan het slachtoffer.