Het is vandaag..

Goede morgen, open uw ogen, een nieuwe dag is aangebroken. Het is vandaag 23 mei, Dag van de schildpad en Dag tegen Obstetric Fistula. Ook is het vandaag 30 jaar geleden dat solitaire uit kwam. Het spel dat iedereen heeft gedaan of nog steeds doet. Daarnaast zijn onder andere Jochem van Gelder (57), Bryan Herta (50) en Rubens Barrichello (48) jarig vandaag.


Dag van Obstetric Fistula.
Deze dag is, net als veel andere dagen door de VN uitgeroepen om deze bevallingsblessure tegen te gaan. Armoede en slechte toegang tot gezondheidszorg heeft hier in grote mate mee te maken. De blessure is te behandelen maar, kost veel geld. Het komt veel voor bij jonge moeders en kan worden voorkomen door, onder andere, kindhuwelijken te bestrijden of, nog mooier, af te schaffen. De blessure komt simpelweg door ruimtegebrek in het geboortekanaal. Hoe deze dag precies wordt 'gevierd' is uw redacteur van dienst niet bekend. Wel is het goed dat hier aandacht voor is.

 

Dag van de schildpad.
Ze zijn traag, worden oud, hebben een harde schild en als ze zich niet prettig voelen kruipen ze in hun schild. Het zou zomaar over mensen kunnen gaan maar nee. De schildpad komt in een steeds lastiger positie in de dierenwereld, inmiddels dusdanig, dat zij een beschermde diersoort zijn. Deze dag is door American Tortoise Rescue in het leven geroepen in 2000. Wellicht is de schildpad te redden door er een te adopteren.

High five van een schildpad (Foto: Pixabay)
High five van een schildpad (Foto: Pixabay)