EYE2020: geef jongeren een stem in EU-beleid

Aangezien het Europees Jeugdevenement (EYE2020) is uitgesteld vanwege de Covid-19-pandemieuitbraak, presenteert het Europees Parlement een speciale online-editie van het evenement, EYE Online, met verschillende activiteiten die in digitale vorm worden georganiseerd. EYE Online begint maandag 25 mei aan de laatste week.

EYE Online biedt jongeren uit de hele Europese Unie en daarbuiten een unieke kans om elkaar virtueel te ontmoeten en te inspireren, hun verhalen te delen en van gedachten te wisselen met deskundigen, beleidsmakers, activisten en influencers. EYE Online zal ook ingaan op de zorgen van jongeren over de EU-respons op de Covid-19-crisis, en zal een krachtige boodschap van burgerverantwoordelijkheid aan de Europese jongeren overbrengen als onderdeel van de campagne #EuropeanenTegenCovid19.

Tijdens de laatste week debatteren de deelnemers met high-level sprekers zoals EP-voorzitter Sassoli, EP-vicevoorzitters Katarina Barley en Othmar Karas, ECB-president Christine Lagarde, EU-commissarissen en leden van het Europees Parlement.

De voorzitter van het EP, David Sassoli, die het evenement op vrijdag 29 mei zal afsluiten, zegt: "We proberen om zelfs in moeilijke tijden kansen te bieden. EYE online tilt het Europese jongerenevenement naar een hoger niveau door nog meer jongeren de kans te geven om deel te nemen aan het democratische debat en hun ideeën voor de toekomst van Europa te verwoorden. EYE is zodoende voor iedereen nog toegankelijker en inclusiever geworden".

EYE online ging dit jaar op 7 april van start, nadat duidelijk was geworden dat het tweejaarlijkse evenement in Straatsburg dit jaar niet kon plaatsvinden door de coronapandemie. Op het programma van de laatste week, van maandag 25 tot en met vrijdag 29 mei, staan verschillende interactieve sessies, waaronder een debat met belangrijke EU-beleidsmakers en een sessie over het leven als Europarlementariër of tolk, en deelname aan verschillende panels over uiteenlopende onderwerpen.

Parlementsvoorzitter Sassoli zal het evenement vrijdag 29 mei afsluiten met de sessie "In de schoenen van de EP-voorzitter", waarin hij zal vertellen wat zijn werk inhoudt, met name in deze uitdagende tijden. Hij zal verder de reactie van het Parlement op de Covid-19-crisis toelichten en zijn visie geven op de toekomst van de EU na de coronacrisis.

De online editie van EYE wil tegemoetkomen aan de verwachtingen van meer dan 13.000 jongeren die zich hadden ingeschreven voor het evenement in mei, maar maakt ook de deelname van een breder publiek mogelijk. Tot nu toe hebben de activiteiten meer dan 500.000 reacties opgeleverd. Alle activiteiten worden gestreamd op de EYE Facebook-pagina. 

Bekijk hier het volledige programma en meer informatie over EYE online.