FC Köln geeft voorsprong tegen Mainz uit handen

1. FC Köln heeft zondag een 2-0 voorsprong door de vingers laten glippen. Het werd uiteindelijk 2-2 tegen FSV Mainz 05. De bezoekers blijven door het gelijkspel wel in de gevarenzone.

Mainz kende een magere voorbereiding op de hervatting van de Bundesliga. In slechts negen groepstrainingen moest de basis worden gelegd voor het duel met 1. FC Köln. Trainer Achim Beierlorzer wilde dat vooraf niet gebruiken als excuus. "We moeten er het beste van maken."

Niet al zijn spelers bleken meteen bij de les te zijn. Al in de vierde minuut keek Mainz tegen een achterstand aan. Mark Uth zette Köln op voorsprong vanaf elfmeter. Een strafschop was toegekend na een onnodige overtreding op de voormalig Eredivisie-spits. Voor Uth was de treffer een voortzetting van zijn sterke reeks in dienst van Köln. Sinds hij in januari op huurbasis verkaste naar Die Geissbocken was hij direct betrokken bij negen goals in acht duels.

Zijn vijfde doelpunt van het seizoen bleek niet de basis voor een succes van FC Köln. Mainz had lang geen antwoord op zijn treffer. Zo verzuimde Jean-Paul Boëtius kort na de openingsgoal de stand gelijk te trekken. De voormalig Feyenoorder, die met Jeremiah St. Juste het Nederlandse smaldeel vormde, vond keeper Timo Horn op zijn weg.

Mainz wist pas te scoren nadat Köln in de 53ste minuut via Florian Kainz de marge had verdubbeld. Invaller Taiwo Awoniyi was het eindpunt van een goede Mainzer aanval. Zijn voorbeeld werd elf minuten later gevolgd door Pierre Kunde, die mocht opstomen door het centrum en raak schoot.

Mainz neemt met het puntje wel iets meer afstand van de gevreesde zestiende plaats. De marge is vier punten. Köln staat tiende en voert het linkerrijtje aan.