Woning waar vermiste Willeke Dost woonde staat opnieuw te koop

We keren weer even terug naar het jaar 1992, naar 15 januari om precies te zijn. Op die datum verdween de destijds 15-jarige Willeke Dost spoorloos. Ze woonde op dat moment in een pleeggezin. Op de bewuste ochtend troffen haar pleegouders haar niet aan op haar kamer, en ze dachten dat Willeke al op de fiets naar school was gegaan. Alleen is Willeke daar nooit aangekomen. Daar kwamen haar pleegouders echter pas achter toen ze in de namiddag navraag deden bij school toen Willeke niet thuiskwam uit school. Laat in de avond deden ze aangifte van de vermissing. 

Willeke Dost had een dramatische jeugd. Ze verloor al vóór haar eerste levensjaar haar beide ouders bij een verkeersongeluk. Daarna verbleef ze bij familie, pleegouders en in diverse opvangtehuizen. Haar vermissing werd aanvankelijk beschouwd als een vrijwillige verdwijning, maar later is men anders naar de verdwijning van Willeke Dost gaan kijken.

Er is veelvuldig naar het meisje gezocht. In 2010 vond er nog een grote zoekactie plaats bij de boerderij van haar pleegfamilie aan de Koekanger Dwarsdijk 41 in Koekange. Alle (zoek)acties waren tot op heden tevergeefs. Nabestaanden en bekenden van Willeke Dost willen graag dat er een einde komt aan de onzekerheid over het lot van het meisje. In 2018 werd de boerderij te koop gezet door de familie, maar al snel werd de woning weer uit de verkoop gehaald. 

In november 2018 werd er opnieuw door het Openbaar Ministerie en politie gezocht op het perceel, maar er werd niets aangetroffen. Sinds gisteren staat de boerderij opnieuw te koop op Funda. Dat zorgt opnieuw voor reuring en speculaties onder de vrienden en nabestaanden van Willeke die zich nog altijd inspannen om haar verdwijning op te lossen. De groep is er nog altijd van overtuigd dat Willeke op het terrein ligt begraven, hoewel er ook stemmen opgaan dat de dader(s) dankzij het geblunder van justitie alle tijd gehad hebben om hun sporen uit te wissen en dat er niks meer te vinden zou zijn. 

Hoewel voor de verkoop op Funda oude foto's zijn gebruikt van de boerderij, is er op een aantal foto's, die vandaag gemaakt zijn, te zien dat op één bepaalde plaats de bosjes duidelijk beter en hoger groeien dan op de rest van het omliggende terrein, waar de begroeiing op sterven na dood lijkt te zijn. Volgens Jan Huzen, de aanjager van de zoekgroep, komt dat doordat op 'geroerde grond' planten en bosjes prima gedijen. Dat zou volgens hem een aanwijzing kunnen zijn dat alles nog steeds klopt, of juist niet. 

Huzen vermoedt dat, mocht het nu wel tot verkoop van de woning komen, justitie het terrein in overleg met de nieuwe eigenaar opnieuw gaat uitkammen, op zoek naar Willeke. Dat zou volgens hem blijken uit de 'talloze gesprekken' die hij met justitie heeft gevoerd. Mocht dat echter uitblijven dan wil hij zelf met de nieuwe eigenaren om de tafel gaan zitten mocht de boerderij van eigenaar wisselen. 

De bewuste bosjes  (Foto: Jan Huzen)
De bewuste bosjes (Foto: Jan Huzen)

In 2018 stond Willeke op de coldcasekalender van de politie (Foto: Coldcasekalender Politie.nl)
In 2018 stond Willeke op de coldcasekalender van de politie (Foto: Coldcasekalender Politie.nl)