Het is vandaag moederdag!

Het is vandaag moederdag, zoals elke tweede zondag van mei. Heb jij je moeder verrast of ben je verrast door je kind(eren)? Ongetwijfeld, maar; waar komt het eigenlijk vandaan?

Moederdag wordt gevierd ter ere van het moederschap, zoals jullie weten. In Nederland is dit de tweede zondag van mei, in andere landen kan het anders zijn, het wordt meestal in de maanden maart, april of mei gevierd. Zo wordt moederdag in Frankrijk op de laatste zondag in mei gevierd, in Engeland is er geen vaste dag zoals bij ons en in Frankrijk. Daar is het moederdag op "halfvasten", de derde zondag van de vastenperiode, drie weken voor Pasen dus. 

Oorspronkelijk komt moederdag uit Griekenland, daar werd de Grote Moeder der goden, Rhea geëerd. Het ging dan niet om de moeders maar om de god Rhea. Pas in het midden van de 19e eeuw werd moederdag in Amerika geïntroduceerd. Julia Ward Howe startte een grote publiciteitdscampagne voor moederdag, een dag die in het teken moest staan van pacifisme en ontwapening door vrouwen. Het werd pas echt een succes toen Anna Marie Jarvis het begon te promoten voor alle moeders, in 1907. In 1924 kwam moederdag overwaaien naar Nederland, geïntroduceerd door de Koninklijke Maatschappij voor Tuinbouw en Plantkunde. Zij hoopten de bloemverkoop te stimuleren. Vandaag de dag, 96 jaar later zijn bloemen nog altijd het populairste cadeau voor moeders op moederdag.

Helaas woont mijn moeder voor mij te ver weg om een bloemmetje te geven of om langs te gaan. Het is immers geen noodzakelijk bezoek en ben afhankelijk van het OV. Wel heb ik haar een kaartje gestuurd met eigen geschreven tekst en heb ik haar vanochtend gebeld om haar mijn waardering voor haar uit te spreken. De vraag van vandaag luidt dan ook: Doe jij aan moederdag en zo ja, wat heb jij voor jouw moeder gedaan?

Bloemen voor moederdag (Foto: Pixabay)
Bloemen voor moederdag (Foto: Pixabay)