UFC: in octagon gaan zaken gewoon door

Terwijl sportevenementen over de gehele wereld niet meer mogen plaatsvinden heeft MMA-organisatie UFC in Florida een mooi plekje gevonden om de octagongevechten door te laten gaan. Zonder publiek, mét coronatesten en vooral met heel veel gezond verstand.

Vechters werden voorafgaand aan UFC 249 constant getest op het dragen van het coronavirus, daarnaast werden de vechters en hun team afgezonderd in het vechtershotel. Pas vlak voor hun gevecht mochten ze naar de octagon in de Veterans Memorial Arena afreizen.

Een aanpak die goed uitpakte. Het programma was om te smullen, ook al was de grote publiekstrekker, lichtgewichtkampioen Khabib Nurmagomedov, niet aanwezig. Zijn reisschema pakte verkeerd uit toen de Russen een algemeen reisverbod voor dat land instelde en Khabib zodoende niet kon afreizen naar de Verenigde Staten.

Vervanging was snel gevonden, in de persoon van Justin Gaethje, een keiharde knokker. Een vechter die zijn liefde voor het vuistgevecht nooit kon beteugelen en zijn enthousiasme tot tweemaal toe moest bekopen met een knockout. Tony Ferguson heeft al twaalf gevechten niet verloren, sterker nog: de laatste keer dat hij verloor stond multimiljonair en MMA-grootheid Conor McGregor nog in de rij voor een bijstandscheck.

Tony Ferguson vs Justin Gaethje
Een zelfverzekerde Ferguson begon rustig aan het gevecht over vijf ronden met de Amerikaan. Gaethje kwam steeds goed door met zijn low-kicks, iets waar Ferguson geen direct antwoord op had. De rappe Gaethje wist op bijna alle stoten van El Cucuj een antwoord te hebben en al naar gelang de ronden langer duurden, begon het gezicht van Ferguson er gehavender uit te zien.


Gaethje ramt de ziel uit Ferguson (Foto: Jeff Bottari/Zuffa LLC/Getty images)

De kaak van Ferguson is van graniet, want de keiharde directe stoten op het hoofd van de Mexicaan hadden ieder ander vechter laten duizelen. Ferguson leek er geen last van te hebben, tot frustratie van het team van Gaethje. In de slotseconde van ronde twee wist Ferguson Gaethje met een uppercut neer te slaan, maar ook Gaethje stond snel weer op.

Rondes drie, vier en vijf luidden de neergang van Ferguson in. Gaethje leek fit als een hoentje en El Cucuj's gezicht vertoonde scheuren en blauwe plekken van de afstraffing van de eerdere rondes. De neus van Ferguson was versplinterd en Gaethje zag een mooie gelegenheid om die zwakke plek uit te buiten.

Twee klappen op die gebroken neus in combinatie met een ontmantelde verdediging was voor scheidsrechter Herb Dean voldoende om in te grijpen en Ferguson te behoeden voor een verdere afstraffing. Een zeldzaam geduldig vechtende Gaethje mag zich gaan opmaken voor een gevecht tegen kampioen Nurmagomedov.

"Man, het is een lang fucking kamp geweest. We bereiden ons al voor sinds november. Justin Gaethje is een stugge klootzak, dat kan ik je wel vertellen. Ik bereidde me voor op Khabib, niet zozeer een bokser, maar shit gebeurt man, wat kun je doen?", aldus Ferguson.

De zichzelf opnieuw uitgevonden Gaethje was duidelijk in zijn interview na afloop. "Ik wil tegen Khabib, deze interim-kampioensgordel hoef ik niet. Ik wil de echte."

Francis Ngannou vs Jairzhino Rozenstruik 
De Surinaamse Rozenstruik heeft dit topgevecht te danken aan twee seconden goed presteren in zijn gevecht tegen de Nederlander Alistair Overeem. In hun tweegevecht werd Rozenstruik gedurende vijf ronden afgeslacht, totdat hij met vijf seconden op de klok de geest kreeg en de zwakke kin van Overeem wist te raken. Zelfverzekerd bereidde hij zich voor voor een gevecht tegen de enge Ngannou, de man met de onvoorstelbaar stalen vuisten en stootkracht.

Twintig seconden en één stoot had Ngannou nodig om de Surinamer naar dromenland te slaan. De slechte verdediging van Rozenstruik was niet opgewassen tegen de vuisten van de reus uit Kameroen. Ngannou mag voor de titel tegen Stipe Miocic. Rozenstruik mag gaan nadenken.

Volledige uitslag en daarna nog wat hoogtepunten van de avond:
Justin Gaethje verslaat Tony Ferguson na TKO (stoten, ronde 5)
Henry Cejudo verslaat Dominick Cruz na TKO (stoten, ronde 2)
Francis Ngannou verslaat Jairzinho Rozenstruik na knockout (stoten, ronde 1)
Calvin Kattar verslaat Jeremy Stephens na TKO (elleboog, ronde 2)
Greg Hardy verslaat Yorgan De Castro na jurybesluit (30-27 x3)
Anthony Pettis verslaat Donald Cerrone na jurybesluit (29-28 x3)
Aleksei Oleinik verslaat Fabrício Werdum na jurybesluit (28-29, 29-28 x2)
Carla Esparza verslaat Michelle Waterson na jurybesluit (27-30, 29-28, 30-27)
Vicente Luque verslaat Niko Price na TKO (dokersinterventie, ronde 3)
Bryce Mitchell verslaat Charles Rosa na jurybesluit (30-25 x2, 30-24)
Ryan Spann verslaat Sam Alvey na jurybesluit (29-28 x2, 28-29)