Dichtsbijzijnde zwarte gat met blote oog 'te zien'

Astronomen hebben een zwart gat ontdekt dat, tot nu toe, het dichtst bij de aarde staat. Het zwarte gat staat op slechts elfhonderd lichtjaar van de aarde, zo melden onderzoekers in een artikel in het wetenschappelijk tijdschrift Astronomy & Astrophysics.


Ontdekking zwart gat (Foto: Gettyimages)

Het zwarte gat wordt omringd door twee sterren die hun rondjes rond het 'gat' draaien. "We waren enorm verbaasd toen we beseften dat dit het eerste sterrenpaar inclusief zwart gat is dat met het blote oog te zien is", aldus co-auteur Dr. Petr Hadrava.

De onderzoekers bestudeerden eerst de twee sterren rondom het zwarte gat, maar door de bewegingen van de sterren moest er een zware, derde, ster aanwezig zijn. Eén van de twee sterren draait in veertig dagen rond dit onzichtbare object en de tweede doet daar veel langer over.

"Een onzichtbaar object met een massa van minstens 4,2 keer die van de zon kan alleen maar een zwart gat zijn", legt Dr. Thomas Rivinius uit.

"Het vinden van een zwart gat in een drievoudig systeem dat zo dichtbij staat, geeft al aan dat we slechts het topje van een opwindende ijsberg zien", zegt Dr. Dietrich Baade, astronoom bij European Southern Observatory (ESO) in Duitsland. "Op basis van het aantal sterren in de Melkweg verwachten we dat er ongeveer 100 miljoen van deze kleine zwarte gaten zijn, en we hebben er maar minder dan 100 gevonden. Als zwarte gaten gelijkmatig door het hele sterrenstelsel zijn verdeeld, zou de dichtstbijzijnde slechts 30 tot 40 lichtjaar verwijderd zijn", aldus ESO-collega Marianne Heida.

De sterren die het zwarte gat omcirkelen staan zo dichtbij de aarde dat ze zonder telescoop te zien zijn, weliswaar als je op het Zuidelijk Halfrond woont en richting het sterrenbeeld Telescoop kijkt.