Skitalent Bassani (18) overleden, 'druk was te groot'

De Oostenrijkse skiwereld is opgeschrikt door uiterst tragisch nieuws. Johanna Bassani, een talentvolle atlete op de noordse combinatie, is overleden, slechts 18 jaren jong.

De noordse combinatie, een combinatie van langlaufen en schansspringen, is bij de vrouwen nog geen olympische sport. De kans bestaat dat het in 2026 gaat debuteren, hoewel er dan wel eerst een World Cup-circuit zal moeten komen. Op de Olympische Jeugdspelen in Zwitserland en Frankrijk kwamen de dames afgelopen seizoen wel al in actie en aangezien het gros van de wereldtop bij de vrouwen bestaat uit tieners was het niveau hoog.

Samen met het Oostenrijkse team won Bassani er in de landenwedstrijd een zilveren medaille, daarna zette ze haar goede vorm onder meer door met twee zesde plekken in de Continental Cup, vooralsnog het hoogste niveau bij de vrouwen. Ze werd samen met onder meer landgenotes Sigrun Kleinrath en Lisa Hirner gezien als een van de voornaamste kandidaten om namens Oostenrijk wellicht voor de historische eerste olympische medailles te strijden.

In diverse media gaan berichten rond over de doodsoorzaak. Tegenover Ö24 zou een advocaat gezegd hebben dat Bassani zelf uit het leven is gestapt. "Er zijn meerdere afscheidsbrieven gevonden", aldus de bron. Daarin zou ze als reden vooral de gigantische druk genoemd hebben die de Oostenrijkse bond op haar en haar prestaties heeft gelegd. "Ik kan het niet meer aan...ik kan het niet meer", zou er in een van de brieven staan.

De Oostenrijkse bond reageerde zelf geschokt op het overlijden van de talentvolle Bassani. "Met Johanna heeft de noordsecombinatiefamilie, en vooral het vrouwenteam, een geliefde teamgenote verloren. We zijn haar dankbaar voor alles, en wensen haar familie enorm veel sterkte."

Denk jij aan zelfmoord of maak je je zorgen om iemand anders? Bel 0900-0113 of chat via 113.nl

Bassani (#7) in actie tijdens de Olympische Jeugdspelen eerder dit jaar (Foto: OIS/Jed Leicester)
Bassani (#7) in actie tijdens de Olympische Jeugdspelen eerder dit jaar (Foto: OIS/Jed Leicester)