Schansspringlegende Kasai krijgt nieuw wereldrecord

Hij is een wandelend stuk schansspringgeschiedenis en een absolute legende in de sport: Noriaki Kasai. De 47-jarige Japanner springt nog altijd mee in de World Cup en ontving deze week een nieuw certificaat van Guiness World Records.

Het gaat om een verbetering van zijn eigen record wat betreft deelname aan het meeste aantal World Cup-wedstrijden. Dat staat na afgelopen seizoen op maar liefst 569 stuks, teamwedstrijden niet meegerekend. Kasai debuteerde in december 1988 en meer dan drie decennia later is de immens populaire Nori er nog altijd bij.

Echt geweldig ging het afgelopen winter niet, maar Kasai heeft al meer dan eens een mindere periode overwonnen, dus dat mag geen probleem zijn. Zijn carrière zit er dan ook nog niet op: "Ik zal mijn best blijven doen om dit record nog verder aan te scherpen", aldus Kasai, die eerder al aangaf door te willen gaan tot en met de Winterspelen van 2022 in Beijing. "Als je een doel in het leven hebt, maakt de tijd niet uit."

Dat zouden zijn negende Winterspelen worden, met acht deelnames heeft hij het record al. In Sochi won hij in 2014 twee medailles, waaronder eindelijk een individuele, in Lillehammer was er in 1994 zilver met het Japanse team - het gros van zijn huidige concurrenten was destijds nog niet eens geboren.