Europees Parlement viert de Dag van Europa online

Op zaterdag 9 mei viert het Europees Parlement de 70e verjaardag van de Schuman-verklaring met een live uitzending vanuit de plenaire vergaderzaal in Brussel.

Door de COVID-19-pandemie is de jaarlijkse Open Dag van de Europese instellingen, waar ieder jaar tienduizenden Europeanen op af komen, getransformeerd in een een digitale Open Dag. Er wordt een serie online-evenementen en -tentoonstellingen georganiseerd rondom de thema’s solidariteit en EU-actie om de pandemie en de economische gevolgen het hoofd te bieden.

Een van de hoogtepunten van de dag is de ontmoeting op zaterdagochtend tussen voorzitter Sassoli en organisaties die zich inzetten voor solidariteit in Europa. Onder de titel "De moed om te handelen: de les van Schuman 70 jaar later" zal de voorzitter het woord geven aan een aantal organisaties die in de frontlinie werken om de coronacrisis te bestrijden.

Later in de ochtend zullen de twee EP-vicevoorzitters voor communicatie, Othmar Karas en Katarina Barley, deelnemen aan een live debat, waarbij het publiek ook vragen kan stellen, en zullen de meeste fractievoorzitters per video een verklaring afleggen. Een aantal voorzitters van de parlementaire commissies zullen vragen beantwoorden over de EU-response op de coronacrisis.

De evenementen tijdens de digitale Open Dag worden simultaan in acht talen vertaald. Het volledige programma is hier te vinden.