EOD in straatbeeld met nieuwe voertuigen voor ruimen CBRN-explosieven

De Explosieven Opruimingsdienst Defensie rukt vrijwel dagelijks uit om explosieven onschadelijk te maken. Het gaat soms ook om projectielen met een Chemische, Biologische, Radiologische of Nucleaire (CBRN) lading. Voor deze gevallen beschikt Defensie sinds gisteren over 2 nieuwe CBRN-vrachtwagens en 3 containers, speciaal ingericht voor CBRN-inzet.

De voertuigen staan 24/7 stand-by om binnen de landsgrenzen op een dergelijk explosief af te gaan. Het kan gaan om een geïmproviseerd exemplaar, waarbij springstof is gecombineerd met een CBRN-lading, maar ook om een conventioneel explosief met een chemische lading. Denk daarbij aan gasgranaten.

De voertuigen zijn bovendien in te zetten bij het ruimen van explosieven in een chemisch verontreinigde omgeving of in sterk vervuilde grond. De voertuigen vervangen de oude wagens, die Defensie ooit overnam van de brandweer.

Defensie heeft een speciaal CBRN-peloton binnen de gelederen. Dit is als enige in Nederland gespecialiseerd in het ruimen van explosieven met een CBRN-lading.

Afbeelding: Defensie
Afbeelding: Defensie