Pure chaos in virtuele Indy 500-vervanger, ruzies na finish

In de virtuele wereld is de zesde en laatste race van het IndyCar iRacing-kampioenschap verreden, uiteraard in het leven geroepen als alternatief tijdens de nagenoeg sportloze COVID-19-pandemie.

Het korte seizoen werd afgesloten op de virtuele Indianapolis Motor Speedway, waar eind mei de Indy 500 verreden had moeten worden - maar dan in het echt. Het werd de Indy 175: een race over 70 ronden, dus 175 mijl, met flink wat chaos.

De race kabbelde gestaag voort, tot een caution en dus een herstart volgde met vijftien ronden te gaan. Graham Rahal, Simon Pagenaud en Felix Rosenqvist reden voorop, maar een hevige crash - waarbij Sage Karam metershoog de virtuele hekken in vloog - zorgde voor nog een caution.

Met Pagenaud en Rahal voorop gingen we door, Rosenqvist werd verschalkt door Lando Norris. De McLaren-F1-coureur kwam naar voren en viel de twee leiders tegelijk aan, waarbij Rahal Pagenaud de muur in tikte. Pato O'Ward en Oliver Askew, teamgenoten van Norris, kwamen vervolgens naar voren, samen met Supercars-coureur Scott McLaughlin en Marcus Ericsson.

Die top-5 streed om de winst, hoewel Santino Ferrucci zich ook kwam melden. In de slotfase opende Ericsson de aanval, zonder succes, waarna Norris met ruim twee ronden te gaan achterop de gelapte en opvallend langzaam rijdende Pagenaud knalde: reden voor een beetje ruzie na afloop, want volgens Norris was er sprake van opzet bij de Fransman. Na afloop was op beelden te zien dat Pagenaud de schuld voor zijn crash bij Norris legde, waarna hij na een pitstop de baan weer betrad met ogenschijnlijk het doel om Norris uit de race te rijden.

In de laatste ronde probeerde Ericsson het nog eens bij leider O'Ward, met succes...tot ze elkaar aantikten. Askew leek zo op weg naar de winst, maar Ferrucci kwam achter hem vandaan en tikte hem aan de kant. Beide heren crashten, McLaughlin ging er met de winst vandoor.

Na afloop was wel duidelijk dat men het niet eens was met de actie van de jonge en zichzelf regelmatig misdragende Ferrucci, die het allemaal hilarisch vond. Askew was boos, Conor Daly vond het ook maar onzin, Ferrucci kwam niet meer bij van het lachen. Rinus van Kalmthout eindigde na een crash in het achterveld.

De volledige race

Pagenaud naait Norris

Ferrucci vindt het hilarisch