Judoka Savelkouls: 1% kans om ooit weer normaal te lopen

We schrijven 9 februari. In Parijs begint judoka Tessie Savelkouls weer aan een groot toernooi en ze is in topvorm - enkele maanden eerder won ze de titel nog op de prestigieuze Masters. De jacht op een Grand Slam-titel wordt geopend met een duel met de Française Romane Dicko, maar dat gaat niet goed.

Dicko zet een actie in over het been van Savelkouls, maar daarbij blijft het onderbeen van de Nederlandse geblokkeerd staan. Een paar seconden later is het stil in de zaal en staat Dicko bijna ziek van de schrik met de handen voor haar ogen: het been van Savelkouls hangt er treurig bij, een arts reageert snel en plaatst het been in rap tempo een beetje terug.

De olympische droom is weg, ze had in Tokyo een medaille kunnen halen, maar dat is het belangrijkste niet. De blessure is hevig en nu blijkt dat artsen Savelkouls ongeveer één procent kans geven om ooit weer normaal te kunnen lopen - lopen gaat nu uiterst voorzichtig, het rechterbeen - waar een scheur van acht centimeter in een zenuw zit - wordt met moeite achter het linkerbeen aan getrokken.

"Iedereen was overstuur, dus ik heb wel gezegd dat het met mijn been niet goed was, maar dat ik niet dood ging", aldus Savelkouls. "Ik denk dat ik meer kans heb dan die één procent om weer normaal te kunnen lopen, maar dat is afwachten. Ik lig voorlopig voor op schema en doe dingen die ze nu nog niet verwacht hadden", zegt de judoka, die haar topsportcarrière zelfs nog weigert op te geven: "Ik zie alles positief in en wil er klaar voor zijn om de kans te pakken, mocht die ooit komen."