Zorgen om dolfijn Zafar: 'Dit blijft een noodsituatie'

Het is nog niet gelukt om de Franse dolfijn Zafar terug te brengen naar de zee. De tuimelaar zwom gisteren de Amsterdamse haven in en lijkt vastbesloten daar te blijven. "Hij moet gewoon weer terug, dat is het beste voor hem. Dit blijft een noodsituatie voor de dolfijn." Volgens de meest recente berichtgeving is Zafar inmiddels met succes terug naar zee geloodst.

Zafar kwam gisterochtend de haven in terwijl hij voor het vrachtschip Tres Hombres uitzwom. Het schip, dat weken geleden vertrok vanuit het Caribisch gebied, kreeg voor de Franse westkust gezelschap van het beest.

En de dolfijn is niet van plan om snel te vertrekken. Daarvoor is hij te gehecht geraakt aan het schip, dat voorlopig in de haven zal blijven.

Lokken
De vraag is nu hoe het dier weer terug kan worden gebracht naar veiliger vaarwater. "Gisteren hebben we een poging gedaan, door met twee rubberen bootjes hem weg te lokken", vertelt Annemarie van den Berg van SOS Dolfijn aan NH Nieuws. "Maar de dolfijn zwom weer terug."

De sluis bij IJmuiden vormt volgens Van den Berg een blokkade. "Anders zou hij op een natuurlijke manier wel zijn weg terug vinden."

Tweede poging
Vandaag werd een tweede poging gedaan. "Wij maken ons wel zorgen om de gezondheid van het dier", aldus Van den Berg. Zafar is namelijk zout water gewend en zwemt nu in brak Amsterdams water, legt ze uit.

"We monitoren daarom constant zijn gezondheid en we weten niet of hij nu wel vis weet te vinden. Het dier wordt bewust niet gevoerd, want anders blijft hij zeker rondhangen."

Uniek
De scheepslieden van Tres Hombres kunnen het gezelschap van het dier in elk geval wel waarderen. "We zien op zee regelmatig dolfijnen, maar dit is wel uniek, dat hij helemaal mee is gezwommen", stelt zeeman Paul Lansbergen. "Waarom? Misschien vond hij de coronamaatregelen in Frankrijk wel te streng!"

De operatie heeft uiteindelijk zo'n drie uur geduurd, meldt de NOS. Via IJmuiden is de dolfijn naar de Noordzee gebracht.