Geen stokslagen meer in Saoedi-ArabiŽ, wel steniging

Saoedi-Arabië, niet echt het toonbeeld van het meest vooruitstrevende land op aarde wat bijvoorbeeld mensenrechten betreft. Toch is er een heel voorzichtig stapje gezet: het hooggerechtshof heeft bepaald dat stokslagen niet meer op de lijst met mogelijke straffen staan.

Mensen konden stokslagen krijgen voor van alles, afhankelijk van de misdaad ook in combinatie met andere straffen. Moord? Stokslagen. Alcohol in je bezit? Stokslagen. Overspel? Stokslagen. Belediging van de Islam? Stokslagen, zo ondervond blogger Raid Badawi, die tot duizend stuks én tien jaar cel werd veroordeeld.

Volgens het hof wil men zo meer in lijn komen met internationale mensenrechten, hoewel dan nog wel wat stapjes gezet moeten worden. Men volgt namelijk de sharia en daar zijn nog wel wat andere straffen op gebaseerd waar je in veel andere landen niet mee weg gaat komen, zoals steniging en de amputatie van lichaamsdelen.

Het lijkt weer een nieuwe hervorming te zijn onder het bewind van Mohammed bin Salman, zoon van de koning en volgens velen de man met de echte macht. De journalistenmoordenaar gaf eerder al aan vrouwen het recht om auto te rijden en opende bioscopen, maar gooit ook politieke tegenstanders in de bak en begon een olieprijsoorlog tijdens de coronacrisis.